De gemiddelde Belg is een traditionele gebruiker van mobiele applicaties. Van de 5 verschillende apps die hij dagelijks gebruikt, zijn het checken van agenda, persoonlijke e-mails, het bezoeken van websites en het volgen van sociale media het meest populair. Dit blijkt uit rondvraag bij 1.000 Belgen, uitgevoerd door het onafhankelijke marktonderzoeksbureau iVOX, in opdracht van iCapps, de Belgische ontwikkelaar van zakelijke applicaties voor mobiel en web.

De meerderheid van de ondervraagden met een smartphone (67 %) bevestigt iedere dag gemiddeld 5 verschillende mobiele applicaties te gebruiken. Eén op vier Belgen gebruikt dagelijks 10 apps of meer.

Traditioneel gebruik van smartphones

De Belg gebruikt de apps op zijn smartphone vooral voor het checken van zijn persoonlijke e-mail en agenda (55 %), surfen en het checken van de sociale media (beide 41 %). Een weinig verrassende en eerder traditionele top drie.

Wel blijkt dat apps voor het nemen en bekijken van foto’s (34 %) en het spelen van games (31 %) meer gebruikt worden dan het controleren van de e-mails van het werk (22 %). Helemaal onderaan het lijstje staat het gebruik van  sportapplicaties (5 % zoals Strava, Runkeeper en Endomondo.

Philip Verschueren, Managing Partner van iCapps: “We gebruiken met andere woorden onze smartphone vooral voor de ‘traditionele’ toepassingen die we ook op onze thuiscomputer, laptop of notebook gebruiken. Dat is zonde, aangezien  de smartphone een stuk compacter en uiteraard ook buitenshuis gebruikt kan worden. Denk aan betalen met de smartphone. Het lijkt erop dat deze manier van app-gebruik op dit ogenblik is weggelegd voor een select groepje van early adopters.”

Mannen mailen, vrouwen gamen

Bij het vergelijken van het aantal gebruikte apps tussen mannen en vrouwen, blijkt dat mannen opvallend meer apps gebruiken dan vrouwen. Bijna één op vier mannen (24 %) gebruikt dagelijks meer dan tien verschillende applicaties, waar dat bij vrouwen één op zes is.

Mannen gebruiken ook meer zakelijke apps, zoals voor het checken van hun professionele agenda en e-mail (25 %) en hun financiën (21 %). Vrouwen gebruiken de smartphone dan weer meer om spelletjes te spelen (37 %), zoals het populaire Candy Crush of Subway Surfers.

App moet snel en gratis zijn

Voor de meerderheid van de ondervraagden is het belangrijk dat een mobiele applicatie vlot en snel werkt (beide 71 %) en gratis is (70 %). Iets meer dan één op twee Belgen hecht belang aan privacy (55 %). Onderaan het lijstje staan de voorkeur voor een app in eigen taal (27 %) en een app die up-to-date is (22 %).

Philip Verschueren, Managing Partner van iCapps, erkent het belang van de functionaliteit van een app. “Niet alleen voor de gebruiker moet een app in de eerste plaats snel en vlot zijn. Ook voor de uitgever en onze User Experience Experts zijn dat zeer belangrijke voorwaarden bij het uitdenken en ontwerpen van nieuwe apps. Dat, én security natuurlijk."

"Ondanks dat onze mailbox elke week opnieuw overloopt met uitnodigingen voor seminaries over cybercriminaliteit, staan gebruikers nog te weinig stil bij security en privacy.

1 op 3 heeft geen smartphone

Lang niet iedereen gaat mee in de digitale revolutie: 33 % van de Belgen heeft geen smartphone. Dat dit getal oploopt met de leeftijd is geen verrassing: in de categorie 50-65 gaat 57 % smartphone-loos door het leven. Tussen 35 en 49 jaar heeft 29 % geen smartphone. Bij de jeugd tussen 18 en 34 jaar heeft maar 15 % geen smartphone. Uit deze cijfers kunnen we dus afleiden dat in de toekomst wellicht meer en meer mensen aan hun mobiele scherm gekluisterd zullen zijn.

Philip Verschueren, Managing Partner van iCapps, ziet ook een belangrijke rol weggelegd voor een nieuwe generatie mobiele toestellen:

“In de nabije toekomst zullen nieuwe schermen op de markt komen, schermen die geen deel meer uitmaken van de smart devices zoals we die nu kennen. Ze worden dunner, plooibaar of zelfs verwerkt in pleisters die we op ons lichaam of op producten in de supermarkt kunnen kleven. De volgende generatie apps zal communiceren met onze slimme t-shirt, onze wagen of met de verpakking van het stuk vlees in de koelafdeling van de supermarkt.”

Mobile Day 2015

bron: iVOX / foto: shutterstock.com