Bron foto: Parcelhome

Bezorgdheid over de levering én het omslachtige retourneren zijn enkele van de voornaamste redenen waarom mensen liever niet online kopen. De start-up parcelhome.com heeft een oplossing voor het probleem: een slimme brievenbus die zowel de leverancier als de ontvanger met een smartphone-app kunnen openen. In ons land start de start-up daarom een proefproject in Mechelen. Uniek: verschillende pakjesdiensten (GLS, DPD & DHL) werken hiervoor samen. 

DHL, GLS & DPD doen mee

Als de klant niet thuis is om zijn e-commerce pakje in ontvangst te nemen ontstaat er een probleem voor de koerier én de consument. Volgens cijfers van pakjesbezorgers DHL, GLS & DPD wordt 15 procent van pakjes niet bezorgd via een eerste poging, in bepaalde zones loopt het bij gezinnen zelfs op tot 50%.

Parcelhome lanceert daarom samen met deze pakjesdiensten een proefproject in Mechelen. Het is de eerste keer dat verschillende koerierbedrijven samenwerken om de thuisbezorging te verbeteren. De smartbox is het resultaat van 18 maanden onderzoek en ontwikkeling en bevat verschillende patenten.

Even eenvoudig als gewone brievenbus

Luc van Bosstraeten, GM Benelux van parcelhome.com, legt uit: “Het werkt even eenvoudig als uw brievenbus, maar er zit een vernuftig stukje technologie achter. Daardoor kan je als gebruiker niet alleen een pakjesdienst, maar zelfs de lokale winkels zoals je bakker toestemming geven om te leveren. Het enige wat die bakker nodig heeft is de app van Parcelhome. Het is superveilig en werkt op basis van dynamische codes, vergelijkbaar met het algoritmesysteem van banking apps. De ingebouwde weegschaal zorgt voor het bewijs van levering en laat het leveren van meerdere pakjes door verschillende pakjesdiensten toe. Zodra de leverancier het pakje erin legt, krijgt de ontvanger een bericht.”

Ook retourneren kan via eigen brievenbus

De klant weet dus perfect wie op welk moment iets geleverd heeft of weg genomen. Dankzij de weegschaal kan de gebruiker ook eenvoudig retourneren of eigen pakjes verzenden, zonder naar een postkantoor te lopen. De smartbox frankeert dan en laat weten hoeveel het hem kost. Vervolgens komt een pakjesdienst ophalen.

De grootte van de smartbox is erop voorzien om 95% van de pakjes te kunnen ontvangen. Op dit moment loopt het proefproject enkel in de regio Mechelen, bij een honderdtal online shoppers. Ze krijgen van mei tot juli de kans om de smartbox uit te testen.

Proefproject hét e-commerceland in opmars: België

Het is niet onlogisch dat parcelhome.com hier bij ons start, want e-commerce is in ons land flink in opmars. Onderzoek van management consultancy bureau ATKearney zet België in de top tien van sterkste groeimarkten. Ook aan de productie van de smartbox hebben verschillende Belgische bedrijven samengewerkt, zoals Quad Industries, Eurocircuits en Clear Channel België.

Parcelhome heeft België uitgekozen als testland en lanceert daarom een uniek proefproject in Mechelen. Het is ook het eerste proefproject waar verschillende pakjesleveranciers samen werken. Binnenkort plant het om ook te starten in Nederland, Frankrijk, Duitsland & het Verenigd Koninkrijk. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op deze lijst. 

Meer info: Parcelhome.com