We kunnen er niet meer omheen. Het belangrijkste onderdeel van jouw content marketing strategie wordt zonder twijfel het gebruik van video. "Je kan er niet meer omheen. Video is overal," zegt Gary Vaynerchuck. "Video is dé sleutel tot succes voor elke marketing strategie." Hier waarom:

Video breekt door en is constant in verandering

"Het maakt eigenlijk niet veel uit wat je verkoopt, wél de manier waarop," zegt marketing-guru Gary Vaynerchuck. Momenteel is video marketing een van de belangrijkste instrumenten om je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Gebruik je dat niet? Dan zal je snel verliezen van de concurrentie.

Misschien heb je het nog niet gemerkt, maar het videolandschap is ook drastisch aan het veranderen. Dagelijks bekijken meer mensen video’s op Facebook dan op YouTube. Snapchat krijgt miljoenen views elke dag en Twitter is ook een belangrijk videokanaal geworden. Belangrijk in die zin dat het luisteren en één-op-één branding naar een geheel nieuw level heeft gebracht.

YouTube Video: de bibliotheek van videocontent

Wanneer je aan video denkt, denk je waarschijnlijk automatisch aan YouTube. "Toch kan dit beeld snel veranderen", zegt Vaynerchuck in een blogpost. Facebook is volgens hem aan een flink inhaalmanoeuvre aan het uitvoeren, waarbij het al snel YouTube ook effectief inhaalt. Facebook heeft dagelijks meer dan 4 miljard videostreamings. Een getal dat alleen maar de hoogte zal ingaan de komende jaren.

Daarbij komt ook nog eens dat er heel wat ruis heerst op YouTube. Beeld je eens in: je maakt een video en je wil die aan de hele wereld laten zien. Normaal gezien ga je naar Youtube en upload je jouw video. Dat is nu net het probleem: iedereen denkt aan YouTube en iedereen gaat naar YouTube met hetzelfde doel: visibiliteit. Daardoor creëren de marketeers heel wat ruis voor de ontvanger.

Een ander voordeel die andere platforms boven YouTube hebben: data. En laat het volgende platform nu net daarin de kampioen zijn.

Facebook Video is goed in alles

Video’s maken en deze niet op jouw Facebook wall posten is tegenwoordig een kapitale fout. "Facebook slaagt er immers als geen ander in om je video onder de ogen van zoveel mogelijk mensen te plaatsen," zegt Vaynerchuck.

Denk maar aan het bereik dat je hebt wanneer je een video rechtstreeks op Facebook plaatst. Je zal meer kans hebben dat iemand jouw video bekijkt, dan dat je de video enkel op YouTube plaatst.

Facebook heeft de mogelijkheid om data te verzamelen. Een enorme bron aan kennis en inzichten verwerven is daardoor niet moeilijk meer en het zal jouw bedrijf met heel wat zaken helpen. Facebook laat jou toe om jouw video’s aan een bepaald doelpubliek te richten. Een doelpubliek dat jij zelf kiest. "Jouw bereik zal dus, nog maar eens, veel hoger liggen bij Facebook dan bij YouTube," zegt Vaynerchuck.

Facebook zou dan wel een van jouw prioriteiten moeten zijn, je mag de andere kanalen zeker niet vergeten. Er zijn nog tal van andere kanalen waarop je jouw video content waardevol kan inzetten.

Video op Twitter zorgt voor engagement: direct, sociaal en echt

Om een echt engagement te verkrijgen van je publiek, dan is de push-strategie niet meer aan te raden. Het is beter om via Twitter een pull-strategie toe te passen. "Mensen geven respons aan inspanning," volgens Vaynerchuck.

Je kan bijvoorbeeld een Tweet beantwoorden of retweeten door op de videoknop te klikken en meteen een reactie in te spreken. Die extra seconden die je hebt gespendeerd aan een retweet of een antwoord op een tweet, zijn veel meer waard. Om maar niet te noemen dat zoiets persoonlijker en visueler is.

Je zal meer impact hebben met video. Tijd is hierbij van cruciaal belang. "Hoewel het een vluchtig medium is, zullen mensen jouw videotweets beter en sneller onthouden, dan een simpele Tweet met/zonder foto," besluit Vaynerchuck.

Snapchat Video is 'the Hottie at the Gym'

Er zijn een aantal interessante weetjes over Snapchat Video en hoe het precies werkt. Vaynerchuck is er alvast razend enthousiast over: 

  • In de VS heeft meer dan 60% van de 13 tot 34 jarigen Snapchat op zijn/haar smartphone geïnstalleerd.
  • Snapchat heeft jouw onverdeelde aandacht, want een video bekijken zonder je vinger op het scherm te houden is onmogelijk.
  • Het is ook één van de enige platforms waarbij je creatieve spinsels kan tekenen op de video zelf.
  • Een belangrijke factor bij Snapchat: je kan video’s maximaal 24uur bekijken. Dat maakt dat je de druk voelt om iets te bekijken, voor het weg is.

Eerder dit jaar lanceerde Snapchat de Discover sectie waar adverteerders hun doelpubliek konden bereiken met advertenties... Maar deze zijn uitgewerkt op een heel goede manier en geven merken dé kans om zichzelf op een orginele manier in de kijker te zetten. Ontdek het zelf maar even.

Videomarketing: dé manier om aandacht van doelpubliek te trekken

Er is heel wat gaande in videomarketing de dag van vandaag. Het is de #1 manier om de aandacht van je publiek te trekken. Al deze platforms gebruiken video anders en ze hebben allemaal hun eigen sociale context die moet worden gerespecteerd. Volgens Vaynerchuck moet je als marketeer de tijd nemen en te experimenteren met het creëren van video's op verschillende kanalen. "Het zal je bedrijf in de juiste richting bewegen,"  besluit Vaynerchuck. 

Toch zegt Vaynerchuck dat je YouTube nog zeker niet moet opgeven.

"YouTube is nog steeds uiterst relevant en belangrijk. Maar als je content creeërt voor YouTube gooi dat dan ook op Facebook en reageer met behulp van Twitter video."

Laten we niet vergeten: concurrentie kweekt innovatie. Hopelijk wordt YouTube hier een beetje bang van. Het zou leiden tot een betere kwaliteit van innovatie vanuit YouTube. Ze hebben nog maar weinig geïnnoveerd het afgelopen decenium & hopelijk brengen de uitdagers echte innovatie in YouTube naar boven.

De bottom line is dat Koning Video regeert op dit moment; het is nog steeds in ontwikkeling en verandert snel.  En Facebook Video wordt schromelijk onderschat. Zorg dat je niet achter blijft.

Bron: Gary Vaynerchuck