Bron foto: Shutterstock

Volgens Bill Gates is Ray Kurzweil ‘dé referentie om de toekomst van artificiële intelligentie en de impact daarvan te voorspellen’. Naast een expert in artificiële intelligentie is Kurzweil ook een visionair op vele andere vlakken. Peter Diamantis sprak met Kurzweil en vroeg hem naar zijn voorspellingen voor de komende 25 jaar:

Kurzweil kreeg intussen al twintig eredoctoraten, onderscheidingen van drie Amerikaanse presidenten en schreef al 7 boeken, bijna allemaal bestsellers. Hij is ook de co-founder van Singularity University én werd door Larry Page aangetrokken om Google’s projecten in artificiële intelligentie te overzien.

Voorspellingen van Ray Kurzweil die intussen uitgekomen zijn:

 • Kurzweil voorspelde dat een computer in staat zou zijn om de wereldkampioen schaken te verslaan tegen 1998. In 1997 werd schaakkampioen Garry Kasparov verslaan door IBM's Deep Blue computer.
 • Kurzweil voorspelde dat PC’s draadloos naar informatie zouden kunnen zoeken tegen 2010.
 • Kurzweil voorspelde de opkomst van ‘exoskeletons’, dat mensen met een handicap toch zouden kunnen laten lopen, tegen begin de jaren 2000.
 • In 1999 voorspelde Kurzweil dat augmented reality brillen tegen 2009 op de markt zouden komen en dat mensen ook tegen hun computer zouden kunnen spreken via stemcommando’s. Ook dit voorspelde Kurzweil correct, kijk maar naar Google Glas, Microsoft's Cortana, Apple's Siri & Google Now. 
 • In 2005 voorspelde hij dat real-time vertalingen in augmented reality toepassingen mogelijk zullen zijn tegen 2010. Google heeft dit onlangs op de markt gebracht. 

Ondanks dat vele van deze technologische innovaties iets later op de markt zijn gekomen dan Kurzweil had gedacht,  blijken de voorspellingen zelf wél verbazingwekkend correct. Aangezien zijn betrouwbare trackrecord wordt het uitermate interessant om te weten wat Kurzweil voorspelt voor de komende 25 jaar:

Wat Kurzweil voorspelt voor de komende 25 jaar:

 • Tegen 2018 zullen augmented reality brillen rechtstreeks projecteren op het retina van je oog. De brillen zouden niet meer mogen kosten dan 1000 dollar.
 • Tegen 2020 zullen de meeste ziektes verleden tijd geworden zijn dankzij nano-robots in je bloed, deze zouden vroegtijdig ziektes kunnen opsporen én voorkomen.
 • Tegen 2020 zullen zelfrijdende auto’s het overnemen van de mens & zullen menselijke chauffeurs zelfs verboden zijn op snelwegen. 
 • Tegen 2030 gaat virtuele realiteit 100% écht voelen. Je zou je bewustzijn zelfs kunnen uploaden naar het internet tegen 2039. 

 • Tegen 2040 zal de intelligentie van computers een miljard keer slimmer zijn geworden dan de intelligentie van alle levende wezens samen.
 • Tegen 2045 zullen we ons brein kunnen upgraden door onze neocortex te kunnen combineren met een neocortex in de cloud.

bron: Singularity University

Meer weten over Singularity University? Op WebTomorrow zal Yuri Van Geest, de managing director van Singularity University, vertellen over exponentiële organisaties zoals Uber, Netflix & AirBNB én wat we van hen kunnen leren.