"Disruptie zal hét woord van de 21ste eeuw worden," voorspelt Fabiaan Van Vrekhem, auteur en managing partner van de executive management consulting onderneming Accord Group. "Niemand kan ernaast kijken: op alle vlakken daveren de zekerheden van vroeger op hun grondvesten. Verontrustend is echter dat geen enkele sector er écht iets aan lijkt te doen."

Tijd van onzekerheid én opportuniteiten

"Politiek, maatschappelijk en economisch leven we in een tijd van spraakmakende veranderingen die gepaard gaat met enorme onzekerheid en opportuniteiten,” voorspelt Van Vrekhem. 

"Door nauw in contact te staan met het Belgische bedrijfsleven vind ik het erg verontrustend dat er weinig sectoren van wakker lijken te liggen," zegt Van Vrekhem. "Kijk maar naar Nokia, waarvan niemand had nog maar enkele jaren geleden had verwacht dat het bedrijf tegen zijn ondergang zou moeten vechten". 

2014: 48 start-ups meer waard dan 1 miljard dollar

“Alleen al in 2014 zijn er in de Verenigde Staten 48 start-ups toegetreden tot de club van bedrijven die meer dan één miljard dollar waard zijn. Stuk voor stuk zijn dat ondernemingen die in een oogwenk een bedreiging vormen voor grote traditionele bedrijven," zegt Van Vrekhem. 

"De jonge Amerikaanse onderneemster Grace Choi ontwikkelde met haar bedrijf Mink een 3D-printer om cosmetica te printen. Haar bedrijf heeft volgens het zakenmagazine Forbes de potentie om in één klap de hele beauty-sector onderuit halen," getuigt Van Vrekhem. "Dat alles maakt duidelijk dat organisaties die willen overleven niet de fout mogen maken om vanuit een vals gevoel van veiligheid op zichzelf terug te plooien. Op die manier tekenen ze gegarandeerd hun eigen doodvonnis. Ze zullen maar kunnen overleven als ze zich bewust worden van waaruit disruptie ontstaat.”

Om dat bewustzijn aan te scherpen heeft Fabiaan Van Vrekhem dus een boek geschreven dat de potentie heeft om stof te doen opwaaien. Het boek buigt zich over hoe bedrijfsleiders waarde creëren en geeft een antwoord over hoe het komt dat de ene organisatie succesrijk met verandering omgaat en waarom de andere er systematisch het slachtoffer van wordt. 

Op 25 juni stelde Fabiaan Van Vrekhem zijn boek “De disruptieve competentie” voor in het 3 Square Business Center in Zwijnaarde. Het boek werd ook meteen in het Engels is vertaald.