foto: Dieter Byttebier en Michael van den Reym

De meeste boeken worden slechts eenmaal gelezen (of niet) en blijven daarna voor jaren in de kast. Zonde, vinden tweedehandsboekenverkoper Dieter Byttebier (31) en internetondernemer Michael van den Reym (30). Geïnspireerd door de opkomende deeleconomie lanceren ze de website Books in Belgium, een gespecialiseerd platform waarop iedereen eenvoudig en veilig tweedehandsboeken kan kopen en verkopen.

Al 155.000 boeken op platform gezet

Books in Belgium handelt als tussenpersoon tussen kopers en verkopers van tweedehandsboeken. Als verkoper plaats je snel en eenvoudig je boek online en is het enkel wachten op een geïnteresseerde. Kopers kunnen zoeken in een uitgebreid assortiment tweedehandsboeken en rekenen op alle voordelen van een hedendaagse webshop.

Books in Belgium nam een vliegende start sinds zijn betalancering in maart 2016: via het platform worden al 155.000 boeken aangeboden, van recente romans tot antiquariaat van honderden jaren oud. Verkopers zijn zowel professionele handelaars als particulieren met een volle boekenkast.

Dieter Byttebier, oprichter van Books in Belgium, vertelt: “Vlamingen kopen elk jaar voor bijna 200 miljoen euro aan nieuwe boeken. Met Books in Belgium willen we al deze schatten weer in roulatie brengen. Het is ook een laagdrempelige manier voor mensen om van hun gelezen boeken af te geraken en andere aan te kopen.”

Platform werkt nét zoals een moderne webshop

Na het aanmaken van een verkopersprofiel zet je op Books in Belgium binnen de tien seconden je boek te koop. Door te zoeken op titel of uniek boeknummer (ISBN) krijg je meteen alle informatie van het boek aangeleverd. Enkel de prijs en de staat aangeven en je bent vertrokken. Verder worden je zoekertjes automatisch beheerd en verloopt de administratieve afhandeling vanzelf. Het online zetten van een boek is gratis, en de verkoper ontvangt tot 91% van de verkoopprijs.

Voor kopers van tweedehandsboeken werkt Books in Belgium als een moderne webshop: je kan online betalen, bestellingen eenvoudig opvolgen en een boek terugsturen indien er iets mis mee zou zijn.

Met hun platform Books in Belgium willen de oprichters de online tweedehands boekenmarkt een nieuwe boost geven. Dieter Byttebier: “De vaste boekenprijs komt eraan en bibliotheken hebben minder middelen dan vroeger. Het belang van tweedehandsexemplaren in het betaalbaar en beschikbaar houden van boeken zal enkel maar toenemen.”

Geen kans op bedrog door malafide verkopers

Michael Van Den Reym, medeoprichter van Books in Belgium: “Met ons platform willen we de online verkoop van tweedehandsboeken niet alleen efficiënt, maar ook veilig maken. Doordat Books in Belgium optreedt als tussenpersoon en het online betalingsverkeer regelt, is er geen kans op bedrog door malafide verkopers.”

“Niet alles gebeurt echter online: de lokale en sociale component blijft maximaal behouden,” vult Dieter Byttebier aan. “Uit onze ervaring blijkt dat mensen graag kopen in hun directe omgeving. Niet alleen om verzendkosten uit te sparen, maar ook om andere boekenliefhebbers te ontmoeten en lokale handelaars te ondersteunen. Via Books in Belgium kunnen boeken dus ook worden afgehaald en ter plekke betaald.“

Meer info: booksinbelgium.be