SolarCity - het zonnepanelenbedrijf van Elon Musk dat onlangs door Tesla werd overgekocht - levert sinds kort stroom voor het eiland Ta’u in Amerikaans Samoa. Het eiland deed tot voor kort een beroep op dieselgenerators om het volledige eiland van stroom te voorzien, nu zorgen 5328 zonnepanelen en 60 Tesla Powerpacks ervoor dat het eiland voor bijna 100 procent draait op groene stroom.

3 dagen stroomcapaciteit, in amper 7 uur opgeladen

De technologie van Tesla zorgt ervoor dat het eiland voor drie dagen stroom kan opslaan. De batterijen kunnen worden opgeladen in zeven uur. Het bedrijf van Elon Musk heeft een ‘microgrid’ gebouwd met een capaciteit van 1,4 megawatt. Het duurde een jaar om het project te finaliseren, intussen is de nieuwe infrastructuur al meer dan een week in werking.

Rantsoeneren omdat diesel-levering niet kwam opdagen

Het eiland Ta’u telt ongeveer 600 inwoners en ligt meer dan 6400 kilometer van de Amerikaanse westkust. Tot recent was het eiland afhankelijk van dieselgeneratoren en leveringen van de fossiele brandstof via transportboten. “Ik herinner me een periode wanneer er twee maanden geen boot te bespeuren was,” zegt eilandbewoner Keith Ahsoon in een blogpost op de SolarCity website.

“We waren afhankelijk van transportschepen voor al onze goederen - waaronder ook de brandstof voor onze dieselgeneratoren. Wanneer onze voorraad slonk, probeerden we enkel stroom te gebruiken ’s morgens en in de namiddag. Dat is nu voorbij.”

De case is een mooi voorbeeld van hoe batterijen opgewekte stroom via zonnepanelen kunnen opslaan voor later gebruik. Ook op het eiland Kaua’i in Hawaii heeft SolarCity een soortgelijke infrastructuur gebouwd met een capaciteit van 12 megawatt. Tesla kocht SolarCity over voor ongeveer 2 miljard dollar. Het nieuwe Tesla zal dus nu ook zonnepanelen-installaties verkopen. Elon Musk stelde onlangs nog dakpannen voor die als zonnepanelen kunnen worden gebruikt én goedkoper zijn dan traditionele dakpannen.