Bron foto: Shutterstock

De wereld zal er in 2045 ongetwijfeld heel anders uitzien. Maar hoe dan? De toekomst voorspellen is een uitdaging op zich, maar de wetenschappers bij DARPA lijken er de geknipte personen voor. DARPA is het Amerikaans ministerie van defensie en heeft bij heel wat innovaties van vandaag iets in de pap te brokken gehad. Denk maar aan het internet en de GPS. Dus wat hebben zij te vertellen over onze toekomst?

Het is niet onwaarschijnlijk dat we AI en robots in verschillende industrieën gaan terugvinden en zelfrijdende auto’s de norm worden. Maar de DARPA-wetenschappers hebben zelfs nog revolutionairdere ideeën. Waaronder deze:

1. Dingen besturen met onze geest

Justin Sanchez, neurowetenschapper en hoofd van Biological Technologies Office bij DARPA, gelooft er heilig in dat we straks dingen besturen met onze gedachten. “Stel je een wereld voor waar je je gedachten kan gebruiken om je omgeving mee te controleren,” vertelde hij daarover. “Verschillende delen van je huis besturen met hersensignalen, of misschien zelfs communiceren met je familie en vrienden.”

DARPA werkt al aan verschillende neurotechnologieën om dat werkelijkheid te maken. Sommige staan zelfs nu al op de rand van doorbraak. Zoals hersenimplantaten die protheses laten bewegen. Onlangs demonstreerden ze zelfs hoe ze een verlamde man terug lieten voelen. “Het voelde alsof de prothesehand zijn eigen hand was.”

 

2. Sterke, maar tegelijk lichte materialen

Als je het Stefanie Tompkins, directeur van Defense Science Office bij DARPA, vraagt wat de toekomst voor ons in petto heeft, dan haalt ze het volgende aan: Ongelooflijk sterk materiaal dat tegelijk erg licht is. Zo sterk als staal, zo licht als koolstofvezel. Daarmee gaan we over 30 jaar bouwen en allerlei dingen maken, zoals vliegtuigen en auto’s. In deze video gaat ze er dieper op in: 

 

3. Simpele, gesproken commando’s voor complexe taken


Volgens Pam Melroy, ooit astronaut maar nu hoofd van Tactical Technologies bij DARPA, kunnen we over 30 jaar het gewoon zeggen als wat we willen. En luisteren objecten en machines, en voeren ze uit. “Gewoon zeggen wat je wil in plaats van een toetsenbord te moeten gebruiken of je verzoek voorzichtig moeten formuleren, zoals vandaag het geval is.”

Piloot in helikopter

Bron foto: Shutterstock

“Neem nu een toestel dat moet landen. Daarvoor moet je meerdere acties na elkaar uitvoeren, zoals cruise mode aanzetten, de juiste toetsen indrukken, enzovoort. Al die stappen moet je in de juiste volgorde uitvoeren. Maar in de toekomst moet dat veel simpeler kunnen.” In 2045 hoeft een piloot misschien alleen maar “Prepare for landing” te zeggen en weet de boordcomputer automatisch welke serie van complexe stappen het daarvoor moet doorlopen. Of met een AI-piloot is ook zelfs dat overbodig.

Denk jij dat deze voorspellingen allemaal gaan uitkomen? 

Bron: Business Insider