Dankzij de kelderende prijs voor batterijen zullen elektrische auto's vanaf 2022 eindelijk goedkoper zijn dan auto's die een beroep doen op fossiele brandstoffen. Ook als de lage olieprijs blijft aanhouden, komt het tijdperk van de elektrische auto steeds dichterbij. Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg. 

1 procent van wagens is elektrisch

Tegenwoordig maken elektrische auto's slechts 1 procent uit van alle wagens op de wereld. Toch moeten olieproducenten zich zorgen maken. Dat blijkt uit cijfers van Bloomberg. Analisten voorspellen een snelle stijging van het aantal elektrische wagens vanaf 2020, aangezien de kostprijs van batterijen steeds meer zal zakken. 

Tegen 2040 zal één derde van de wagens op aarde elektrisch zijn. Dat zou goed zijn voor 41 miljoen verkochte elektrische auto's per jaar.

Het wagenpark van bedrijven zou tegen 2040 ook voor meer dan de helft uit elektrische auto's bestaan. Opvallend: de verkoop van hybride auto's zal vanaf 2030 terugvallen, naarmate elektrische auto's goedkoper worden. 

Kelderende batterijprijs

"Dé reden achter de nakende stijging van elektrische auto's heeft alles te maken met de dalende prijs van batterijen," zegt Colin McKerracher, hoofdanalist bij BNEF.

"Lithiumbatterijen kosten nu al 65 procent minder dan in 2010. We verwachten dat de huidige prijs van 350 dollar per kilowattuur tegen 2030 ver onder de 120 dollar zal liggen, en daarna nog sneller daalt naarmate nieuwe batterijtechnologieën aanslaan," voegt McKerracher eraan toe.  

"Tegen 2022 zullen de totale kosten voor aankoop en gebruik van elektrische auto's daardoor goedkoper zijn dan die van benzine- of dieselwagens," klinkt het bij Bloomberg.

Als elektrische voertuigen een kwart van het wagenpark uitmaken, betekent dat een daling van 13 miljoen vaten olie per dag. Het mag duidelijk zijn: volgens de studie zal de auto- en oliemarkt in de nabije toekomst flink gedisrupt worden.