Het dronetijdperk in België is eindelijk aangebroken. Het Koninklijk Besluit dat professioneel vliegen met drones mogelijk werd gisteren ondertekend en werd intussen gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Vanaf vandaag mogen dronebedrijven professionele vluchten uitvoeren in het Belgische luchtruim. 

Dronetijdperk is aangebroken

Vanaf vandaag mogen onbemande vliegtuigen vliegen onder bepaalde omstandigheden in België. De wetgeving is vooral belangrijk voor bedrijven die drones op een professionele manier inzetten. Zij mochten tot nu toe enkel experimenteren met drones, maar nu kunnen deze bedrijven eindelijk hun commerciële activiteiten volop ontwikkelen.

Met de nieuwe wet is nu ook in België commercieel gebruik van drones mogelijk. De wet laat toe dat drones gebruikt worden tot op 10 meter hoogte voor recreatief gebruik en tot op 45 of 90 meter hoogte voor professionals. Piloten moeten hun drones laten registreren en moeten, na het behalen van een vliegbewijs, 18 jaar zijn. 

Dronepiloten in klasse 2 mogen vliegen met een drone onder 5 kg en tot maximaal 45 meter hoogte. Piloten moeten minimaal 16 jaar zijn en een attest halen, maar de weg naar dat attest is minder zwaar dan bij professioneel gebruik. De drone moet ook geregistreerd zijn. De wetgeving liet al een tijdje op zich wachten. Nu is het eindelijk zover!

Bij recreatief gebruik mogen de drones tot 10 meter hoog vliegen, maar je moet wel toestemming krijgen van de grondeigenaar. Dit met een toestel tot maximaal 1kg.

Eerste Belgische drone start-ups duiken op

Intussen zijn ook al de eerste start-ups opgedoken die het droneverkeer in goede banen kunnen leiden. Een daarvan is de Belgische start-up IDRONECT. De start-up helpt drone piloten om hun toestel vlot en veilig in de lucht te krijgen, met een platform dat alle actoren in drone management met elkaar verbindt: de piloten, maar ook de overheden. 

Het softwareplatform maakt het ook voor niet-luchtvaartspecialisten mogelijk vluchten makkelijk te plannen, risico’s juist in te schatten, en vlot toestemming te verkrijgen van het Directoraat-Generaal Luchtvaart.

Binnen de sector van het onbemand vliegen wordt de komende jaren een exponentiële groei verwacht. Voorspeld wordt dat er tegen 2019 rond de 7 miljoen vrijetijdsdrones binnen Europa zullen rondvliegen. Wat commerciële en civiele drones betreft, zou dit rond de 430.000 bedragen; militaire drones zouden rond de 3000 drones schommelen.