Je ideeën omzetten in een tastbaar object? 3D-printen kende je al wel, maar de wetenschap maakt grote sprongen. Meer nog, enkele researchers van de Harvard University zijn al bezig met 4D-printen. Op technisch vlak vertonen de 2 types veel overeenkomsten. Maar het grote verschil is de vierde dimensie: tijd! 

Enkele wetenschappers van Harvard hebben een 3D-printer ontwikkeld waarmee je 4D-prints kunt afdrukken. Opvallend: deze objecten nemen een andere vorm aan zodra ze onder water komen. Het resultaat van 4D-printen is dus compleet anders dan dat van 3D-printing. 

Zo werkt het

Concreet drukt de printer objecten af met een soort gelmateriaal. Deze gelsubstantie bevat enkele cellulosevezels. Hoe ze precies opzwellen in water hangt af van de manier waarop ze worden uitgelijnd. Zo kunnen wetenschappers de eerste vorm van het object voorspellen én zelf bepalen of bijsturen! 

Hoewel we nog niet precies weten welke problemen 4D-printing kan verhelpen, biedt het concept mooie perspectieven. Men hoopt namelijk dat 3D-printing op een dag nieuw weefsel zal aanmaken of zelfs volledige essentiële organen kan vervangen. Voeg daar de vierde dimensie (tijd)  aan toe, en het geprinte object zal - in theorie - een andere vorm aannemen in functie van de manier waarop het menselijke lichaam verandert.

Planten als inspiratiebron

Hoe het Harvard team op het idee kwam? Wel, de groep raakte geïnspireerd door de ontwikkeling van de vorm van planten. Want na een tijd nemen die een andere vorm aan, beïnvloed door factoren als temperatuur, zonlicht of vochtigheid. De school gaf een demonstratie vrij waarop een 4D-geprint, bloemvorming object onder water heen en weer slingert. 

Bekijk de video hieronder:

Bron: Inc.com