foto: shutterstock.com

‘Je hebt wel iets te verbergen’ is de titel van het boek van Dimitri Tokmetzis en Maurits Martijn. De onderzoeksjournalisten van De Correspondent werkten er drie jaar aan. In hun boek betogen de auteurs, die we binnenkort ook interviewen, dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Zeggen dat je niets te verbergen hebt, is een naïeve en zelfs gevaarlijke uitspraak. De auteurs laten door het onzichtbare zichtbaar te maken overtuigend zien waarom het belangrijk is grip te krijgen op je persoonlijke gegevens.

Overheid en bedrijven analyseren stiekem ons gedrag

“Dé uitdaging voor journalisten die over privacy en surveillance schrijven,” zo zeggen Dimitri en Maurits, “is het onzichtbare zichtbaar te maken. Omdat de jacht op onze persoonsgegevens onder de oppervlakte plaatsvindt, buiten ons zicht om.

We zien niet hoe honderden bedrijven online ons gedrag registreren. We zien niet hoe overheidsdiensten onze data uitwisselen en analyseren. We zien niet welke, soms verregaande, gevolgen dit heeft voor de koers van onze levens.

Laat staan dat we zien dat fundamentele bouwstenen van een gezonde democratie - autonomie, het non-discriminatiebeginsel, burgerschap - door deze onzichtbare surveillance onder druk komen te staan.”

Digitale zelfverdedigingsgids

Omdat Dimitri en Maurits met hun boek niet alleen willen laten zien dat het belangrijk is om grip te krijgen op je persoonlijke gegevens maakten ze ook een digitale zelfverdedigingsgids om je zelf te beschermen op het web.

Met de tips uit hun zelfverdedigingsgids kun je in een halfuur een acceptabel niveau van privacy en veiligheid krijgen.

In de gids krijg je een overzicht met tips en videos met toelichting en uitleg om je te beschermen op:

  • Windows
  • Mac
  • Android
  • iPhone
  • Firefox en Chrome

Daarnaast geven ze tips om veilig te mailen en adviseren ze Signal te gebruiken in plaats van WhatsApp. De digitale zelfverdedigingsgids vind je hier. Heb je ook nog tips om je privacy en persoonlijke gegevens te beschermen, deel ze in de reacties.