Kees Koolen, de voormalige directeur van Booking.com, heeft op TNW Europe een nieuw pan-Europees investeringsfonds gelanceerd. EQT Ventures start met een portefeuille van 566 miljoen euro om Europese start-ups én scale-ups te ondersteunen en met het doel om Europese ondernemers alle kansen te bieden om hun bedrijf in Europa uit te bouwen.

566 miljoen euro startkapitaal

Koolen, de voormalige directeur van Booking.com, heeft zich sinds enkele jaren in het start-up wereldje gestort met de bedoeling om iets te doen aan het tekort aan kapitaal voor Europese start-ups. Daarom richtte Koolen EQT Ventures op samen met met Hjalmar Winbladh (Rebtel, Sinch en Wrapp) en Lars Jörnow. Intussen is het team al uitgegroeid tot een 30-tal mensen. 

Koolen: “Europa beschikt over top-ondernemers en barst van de innovatieve ideeën. Toch is er slechts weinig geld beschikbaar om deze ideeën groot te maken. Dat is toch absurd?”.

Multi-stage investeringsfonds

Met EQT Ventures wil hij hier iets aan veranderen. Het fonds heeft een startkapitaal van 566 miljoen euro. Dat geld wil het spenderen aan start-ups die in verschillende fases zitten. "Veel investeringsfondsen focussen op start-ups die in één bepaalde fase zitten. Wij willen verschillende soorten start-ups ondersteunen," verklaart Koolen. EQT Ventures wil tussen de 1 en 75 miljoen euro investeren per start-up:

Europese ondernemers horen bij de wereldtop

“Toen ik bezig was met het uitbouwen van Booking.com, frustreerde het me dat het voor Amerikaanse bedrijven een pak makkelijker is om geld op te halen bij investeerders,” zegt Koolen. "Hierdoor konden Amerikaanse bedrijven een pak sneller groeien". 

“Het is dus niet verwonderlijk dat top-ondernemers uit Europa naar de VS verhuizen en daar vaak ook blijven. Toch telt Europa op het vlak van innovaties bij de wereldtop en scoort het op dat vlak vaak beter dan de VS. Toch is er 5 keer meer kapitaal beschikbaar voor Amerikaanse ondernemers dan in Europa,” klinkt het. “Dat klopt gewoon niet, het is tijd om het tij te keren.”

Meer info: eqtventures.com