Wie de smartphonemarkt een beetje volgt, hoorde het laatste jaar veel journalisten klagen: “Alles lijkt op elkaar, waar blijven de grote productinnovaties?”  Het klopt dat de smartphone zoals we die vandaag kennen echt een volwassen product geworden is. Een krachtig manusje-van-alles, altijd binnen handbereik. Maar dat wil niet zeggen dat de groei voorbij is: het maandelijkse smartphonegebruik neemt nog altijd toe. De grootste groei zien we bij de oudere leeftijdscategorieën, en allemaal shoppen we meer dan ooit mobiel. Maar ook de technologie achter smartphones staat niet stil. Aan welke trends mogen we ons verwachten voor het komende jaar?

1. Het jaar van de USB-C kabel

Eindelijk, één kabel voor alles! USB-C wordt alomtegenwoordig in 2017, en dat is meer dan terecht. Geen gepruts meer om te zien hoe de kabel precies past, en een enkele kabel waar je zowel een hoog wattage stroom kan doorjagen, als audio en video mee versturen. De high-end flagship smartphones van 2016, zoals de HTC 10, hebben al een USB-C aansluiting, maar in 2017 zal je hem waarschijnlijk ook op eenvoudigere toestellen zien opduiken. Het nadeel? Het zal nog even duren voor al je andere apparaten voorzien zijn USB-C, dus in de tussentijd moet je je behelpen met adapters.

2. Opladen, Bluetooth en surfen, liefst zo snel mogelijk

Na vijf minuten opladen vijf uur verder kunnen? Het wordt mogelijk met de nieuwste, vierde variant van Qualcomm Quick Charge. Ook downloaden zal vermoedelijk veel sneller gaan. Vanaf de tweede helft van 2017 zou LTE-netwerktechnologie snelheden tot 1 Gbps aankunnen, bijna dubbel zo snel als vandaag. Op ultrasnelle 5G-netwerken zal je nog een aantal jaar moeten wachten, al experimenteert Proximus er wel mee. Ook Bluetooth 5 komt er aan in 2017: dubbel zo snel en een vier keer grotere range, tot wel 400 meter! Verwacht deze technologieën wel enkel in de toptelefoons van 2017.

3. Opslag om ter grootst

We maken meer selfies, foto’s en video’s dan ooit tevoren. Dat liefst nog in zo'n hoog mogelijke kwaliteit natuurlijk. Iemand al eens een kwartiertje 4K-video op zijn smartphone bewaard? Zo'n bestand is monsterlijk groot. Fabrikanten als Seagate en SanDisk experimenteren dan ook met alsmaar groter flashgeheugen om onze data-explosie te kunnen bolwerken. Zo zijn er al 1 TB SD-kaart prototypes voorgesteld, en is de (theoretische) grens van verschillende recente smartphones gelegd op een enorme 2 TB capaciteit. Soms zelfs al bij instapmodellen zoals de HTC Desire 628.

4. Nog meer smart-phone: augmented reality & artificial intelligence

Met Tango, een nieuwe toepassing van Google, leg je een virtuele laag boven op je scherm. Augmented reality dus. Denk aan Pokemon Go, maar met veel meer mogelijkheden. De technologie is in staat de positie en oriëntatie in de fysieke ruimte rondom je te gaan bepalen. Maar je smartphone wordt nog slimmer dan dat. In 2017 maakt machine learning de interactie met je toestel eenvoudiger n beter. Hij leert hoe jij je toestel precies gebruikt en past zich daar aan aan. Toepassingen die vandaag al online kunnen (zoals het herkennen van beelden en geluidsherkenning) worden ook offline mogelijk. En dat is nog maar het begin, op termijn biedt AI nog veel meer mogelijkheden.

5. Virtuele expansie

Of het nu gaat om een performante HTC Vive in het topsegment of een Google Daydream in het middensegment, virtual reality dringt in 2017 de Belgische huiskamers verder binnen. Smartphoneprocessoren en hun grafische kracht worden krachtiger, waardoor een grotere range aan toestellen VR aankunnen. We zijn trouwens heel benieuwd hoe fabrikanten en software ontwikkelaars het hele VR-ecosysteem verder zullen doen groeien. Verwacht je aan heel wat nieuwe producten en concepten!

Naar welke trend ben jij het meest benieuwd?