Belgen, Nederlanders, Duitsers, Britten, een Roemeen, een Litouwer, maar vooral: opvallend veel Denen. Een internationale bende Virtual Reality (VR) enthousiastelingen stortte zich afgelopen weekend in Brussel op de allereerste VR Hackathon van dit continent. Duik even met ons mee in de 3 interessantste projecten die uit de bus kwamen!

De wallen onder de ogen van sommigen bewijzen dat afgelopen nachten kort waren, en het tempo hoog. De 90 deelnemers streden er in 12 verschillende teams om de prijs van Best VR Project of Show. Daarnaast werden er nog 6 andere prijzen weggegeven, die op bepaalde aspecten focusten: bijvoorbeeld Best Looking VR Scene of Best Mobile-based VR Project. 

Virtual Reality vandaag 

Eerst en vooral: hoe staat het precies met Virtual Reality in België? Wel, vandaag zou Brussel de vierde plaats op vlak van VR-gemeenschap in Europa innemen. Het mag geen wonder heten dat organisatoren MIC Brussels, software.brussels en screen.brussels op deze manier onze hoofdstad als VR hub op de kaart willen zetten. VR is booming business, iets waar niet alleen trendwatchers, maar ook deelnemende bedrijven van overtuigd zijn.

Momenteel investeren innoverende ondernemingen als HTC, Sony en Oculus miljoenen met de bedoeling hier op termijn hun graantje van mee te pikken. Analisten van TrendForce voorspellen dat de markt tegen 2020 de kaap van 70 miljard zou overschrijden. Eén van de deelnemers verwoordde het anders: “Dit is de eerste technologie in jaren waar zoveel mensen enthousiast over zijn en zelfs emotioneel in vervoering worden gebracht. Niet zomaar vergelijkbaar met een smartwatch waarvan iedereen zoiets heeft van: oké leuk, en verder?”

1. 3D Sound met de HTC Vive

De Deense hoofdstad en omgeving is al een tijd gekend als uitvalsbasis voor heel wat gamingbedrijfjes, een markt waar nog wel wat groei in lijkt te zitten. De Denen van VR Story Game sloten zich een paar dagen op met enkele Duitsers en ontwikkelden er een eigen 3D sound experience voor de HTC Vive. Ze wisten me te vertellen dat er zich een hele industrie heeft ontwikkeld rond 3D geluid. “Iedereen kan geluid van links en rechts laten komen, maar van boven of achter je: dát is verschrikkelijk moeilijk. De HTC Vive is ook de enige VR headset waarmee je echt 3D geluid kan beleven, doordat je vrij in de virtuele ruimte kan rondwandelen.

VR Vive

2. Multiplayer met 1 tablet en mobile VR headsets

Het indrukwekkendste project kwam zonder twijfel van team Pandageddon. De leden slaagden erin om in drie dagen tijd - en from scratch -  een 3 player co-op in elkaar te stampen. 2 spelers bevinden zich met hun VR headset in een labyrinth. Daar moeten ze zien te overleven met de hulp van de overlord speler die via zijn tablet zicht krijgt op het speelveld. Ook kunnen ze ermee interageren door bijvoorbeeld het pad van de monsters even te blokkeren. De monsters die opduiken, zijn overtuigend angstaanjagend. De mooie visuals en sounds effects? Die maken de ervaring pas écht compleet.

multiplayer VR

Ongelooflijk dat ze dit in één weekend hebben klaargespeeld. Een terechte winnaar van de hoofdprijs dus!

3. Guitar Hero 2.0 (op piano)

Zoveel mensen die ervan dromen om een muziekinstrument te kunnen spelen, maar toch weinig die er echt in slagen. Je hebt namelijk wel wat doorzettingsvermogen nodig vooraleer je wat moois uit die piano kan toveren.

VR guitar hero

De jongens van Keyro maken die eerste stap een pak makkelijker: gewoon een lied selecteren, en de noten komen virtueel in het ritme van de muziek op je klavier terecht. In real life speel je op een echte piano, de camera registreert of je de juiste toetsen aanslaat, en geeft je tot slot de score. Leuk idee en nog maar eens het bewijs dat VR echt niet enkel voor games is bedoeld.

Tot slot hieronder nog enkele sfeerfoto’s. Meer informatie over dit event vind je terug op www.vrhackathon.com/brussels.

hackathon verslag

verslaggeving vr hackathon

VR hackathon marathon