foto: de Imec-toren in Leuven

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec zoekt dit jaar nog 100 miljoen euro om haar investeringsfonds Imec Xpand aan te dikken. Een gigantisch bedrag voor Vlaamse normen. Het geld in het investeringsfonds zou nu rond de 80 miljoen euro schommelen. Dat schrijft De Tijd. Om het doel van 100 miljoen te halen worden momenteel nog gesprekken gevoerd. Wellicht zal Imec Xpand de kapitaalronde nog voor het einde van het jaar afronden. 

Vlaamse overheid investeerde al 30 miljoen euro

Volgens De Tijd zal Imec Xpand vooral investeren in projecten die een duidelijke link hebben met Imec. Hiermee wil het fonds Belgische technologische bedrijven een hart onder de riem steken. Ook de Vlaamse overheid investeerde al 30 miljoen euro in het fonds. Imec staat al langer bekend als een wereldwijde hub voor wetenschappelijkonderzoek en ontmoetingsplaats voor topbedrijven uit de technologiesector. 

“Met imecXpand willen we start-ups ondersteunen die in een vroege fase onze technologie willen ontwikkelen en naar de markt brengen, maar die vaak door het hoge risico geen toegang hebben tot de bestaande, meer traditionele financieringsmethodes”, zegt Luc Van den Hove, ceo van Imec.

Investeringen in early stage start-ups, maar ook scale-ups

Imec Xpand zowel investeren in zogenaamde early stage start-ups als scale-ups schrijft De Tijd. "Zo zullen de kleinste investeringen gaan naar bedrijven die nog een businessplan moeten maken zodat ze hun project kunnen indienen. Daarna wordt er geïnvesteerd met sommen van 1,5 à 2 miljoen euro. Zodat deze start-ups in staat zijn om hun product snel te ontwikkelen." Met deze aanpak wil Imec de go-to-market tijd van start-ups een pak versnellen. 

Daarnaast wil het fonds ook investeren in scale-ups die met hun gevalideerde technologie klaar zijn om verder te groeien. "Daar spreken we over bedragen van 3 à 5 miljoen euro, bijvoorbeeld voor de uitbouw van een verkoop- en marketingorganisatie of een partnernetwerk", zegt een goedgeplaatste bron aan De Tijd. 

Onlangs fuseerde het Gentse onderzoekscentrum iMinds met Imec, waardoor ook deze start-ups nu kans maken om een investering via Imec te krijgen. iMinds ondersteunde via haar incubatorprogramma iStart al tientallen start-ups. De focus bij iMinds ligt vooral op sofware, terwijl Imec start-ups vaker een hardware achtergrond kennen. 

bron: De Tijd