Bron foto: Shutterstock

Aan de West-Vlaamse hogeschool Howest kan je je binnenkort specialiseren in blockchain via de opleiding 'blockchain developer & architect'. Die komt er op vraag van de bedrijfswereld. "Vlaamse ondernemingen willen de boot van blockchain niet missen, zoals met e-commerce," aldus Kurt Callewaert, lector en onderzoekscoördinator bij de afdeling Toegepaste Informatica. 

Uniek in z'n soort

Voor de opleiding moet je niet terug op de schoolbanken gaan zitten, want er wordt gebruik gemaakt van afstandsonderwijs. Toch mag je het programma niet te licht opvatten: het loopt over drie semesters en telt in totaal 60 studiepunten. Ook moet je al eerder een IT-diploma behaald hebben, wil je de opleiding volgen. Enkele vakken uit het lessenpakket zijn cryptografie, Internet of Things en blockchain development. 

Het lessenrooster van de opleiding (klik om te vergroten)

Volgens Callewaert is de opleiding uniek in België en buurlanden. En de interesse is groot. De prangende vraag naar zo'n opleiding in Vlaanderen, ligt volgens Callewaert aan drie factoren. "Ten eerste willen Vlaamse ondernemingen niet opnieuw de boot missen, zoals met e-commerce. Het conservatisme dat ons toen een internationale achterstand bezorgde, is verdwenen. Als tweede schrijft de overheid blockchainprojecten uit om deel te nemen, wat de vraag naar technologische ondersteuning uitlokt. Ten derde is er een tendens om in nieuwe software en toestellen standaard security en privacy in te bouwen."

Onderzoek met UGent en KULeuven

Naast de opleiding, start Howest ook nog met twee onderzoeksprojecten over het topic. Daarvoor slaan ze de handen in elkaar met onder andere de UGent en de KULeuven. "De meeste softwaresystemen zijn niet ontworpen om veilig en discreet te zijn. Dikwijls werden ze voor intern gebruik ontwikkeld. Vorig jaar rijpte het idee om rond die problematiek opleidingen te organiseren, maar eerst wilden we die grondig onderbouwen met onderzoeksresultaten," licht Callewaert toe. De laatste jaren focuste Callewaert met zijn team zich ook steeds meer op security en privacy. 

De hogeschool gelooft in afstandsonderwijs en hoopt ook bij deze opleiding op positieve resultaten. Bart Leenknegt van de Dienst Onderzoek legt uit: "Ons traject computer & cyber crime professional bieden we sinds vorig jaar ook op die manier aan. Een zestigtal gemotiveerde mensen uit banken, politiediensten en bedrijven halen er zelfs betere punten dan het gros van de dagstudenten."