Influencers, we hebben er de mond vol van de laatste maanden. Maar hoe gaat het er nu echt achter de schermen aan toe? Instagrammer Lukas, die meer dan 14.000 volgers heeft, vertelt je graag zijn eigen ervaringen. 

Uit de hand gelopen hobby

Mijn naam is Lukas De Groodt, student Digital design and development in Kortrijk. Naast mijn studies ben ik natuurfotograaf en vooral actief op het platform Instagram. Daarover wil ik het graag hebben. Ik gun jullie graag een blik achter de schermen en hoe je zelf een succesvol Instagram-account kan opbouwen. 

Hoe ik daar zelf terecht kwam? Drie jaar geleden startte ik mijn eigen Instagram-account op. Toen nog zonder doel, ik postte zowat alles. Van zwart-wit foto's tot natuur en dan weer achitectuur en dieren.  Niet echt een goede keuze. Ik besloot dus om me op één thema te richten en koos voor natuurfotografie. Een keuze waar ik nog altijd gelukkig mee ben. Sinds een jaar probeer ik ook echt gericht een stijl door te trekken in m'n foto's en denk ik ook beter na over hoe of wat ik post. 

Lukas De Groodt Instagram

Van idee tot Instagrampost

Ik trek mijn foto’s bijna altijd met een DSLR Camera, meer specifiek de Canon 70D. Ik ga zoveel als ik kan naar buiten om foto’s te trekken. Dat vraagt heel wat toewijding. Zo sta ik altijd vroeg op, om te kijken wat voor weer het is. Verder bewerk ik mijn foto's altijd met het programma Lightroom.  Daar heb ik mijn eigen ‘filters’ die ik zelf heb gemaakt. En eerlijk, ik ben gewoon ook fan van dat programma.

Nadat ik een reeks foto’s heb bewerkt, plaats ik ze allemaal op mijn Google Drive. Zo kan ik ze verder bewerken via mijn gsm. Daarvoor gebruik ik onder andere de apps Snapseed en VSCO. Dat allemaal voor één foto. Je ziet dus dat er heel wat tijd inkruipt. Dagelijks ben ik dus één uur tot zelfs twee uur bezig met mijn Instagram. Niet enkel materiaal maken, maar ook likes en comments geven aan mijn vrienden en volgers bijvoorbeeld. Ook communiceer ik veel via privéberichten met mijn volgers. Zo probeer ik een community rond mijn foto's te creëren. 

 

I was totally surprised when I saw these guys crossing my path. We had a staring competition from 5 minutes.

A photo posted by Lukas De Groodt (@lukasdegroodt) on

 

Ik ervaar de hele Instagram community als enorm open. Ik sprak er al met mensen over de hele wereld en heb zelfs een WhatsApp-groepje, waar vooral Nederlanders in zitten. Met hen spreek ik soms af om samen foto's te gaan nemen. Momenteel zijn we zelfs bezig om een nieuwe trip te plannen! Het leukste vind ik dat je altijd naar iemand kan sturen of ze eventueel vrij zijn om eens af te spreken. Maakt niet uit waar je bent. Ik ken Instagrammers van België, Nederland, Duitsland, Engeland, Amerika, Canada, tot zelfs in Rusland.

Samenwerken met Apple

Ook bedrijven hebben mijn profiel al opgemerkt. Daar komen soms heel leuke deals uit. Zo mag ik nu voor Foto Grobet een Canon EOS 5D Mark III promoten. Ook met LG Belgium heb ik al een goede samenwerking achter de rug.  Maar ik ga niet op alle samenwerkingen in. Zo wil ik geen pure reclame posten voor een merk. Zo komt je Instagram echt niet meer geloofwaardig over. 

De leukste samenwerking vond ik die met de Apple Store in Brussel. Ze wilden dat ik een een fotografie workshop kwam geven. Dat ze dat aan mij vroegen, sloeg me met verbazing. Op 22 juli 2016 was het dan daar. Om 10 startte ik er met mijn workshop en vertelde ik hoe je foto's kan nemen en demonstreerde ik hoe ik zelf mijn foto's bewerk. Dat voor zoveel mensen morgen vertellen, was voor mij echt een unieke ervaring. 

 

Een paar weken terug gebeurde er weer iets dat ik werkelijk nooit zal vergeten. Een van mijn Instagramfoto's verscheen op de officiële Instagramblog, onder de rubriek 'The Week on Instagram'. Dat vond ik op zich al fantastisch, maar Instagram koos er toen ook nog eens voor mijn foto te featuren op hun account. Plots sloeg mijn gsm op hol. Ineens kreeg ik op amper 5 minuten tijd 300 volgers bij. Reacties, likers en volgers stroomden binnen. Mijn gsm kon het haast niet aan! De foto behaalde maar liefst anderhalf miljoen likes en meer dan 9.000 reacties. Ook m'n persoonlijke account groeide enorm. Mijn aantal volgers verdubbelde naar 13.000. Het is haast niet te bevatten hoeveel invloed zo'n post van Instagram zelf heeft. 

Zelf Instagrammer worden? 

Heb je door mijn verhaal zelf goesting gekregen om te Instagrammen? Ik geef je graag enkele tips mee: 

  • Bepaal wat je zelf leuk vindt en plaats enkel foto's die je zelf leuk vindt. Als jij het al niet leuk vindt, waarom je volgers dan wel? 
  • Je hoeft geen dure camera te hebben. Experimenteer met je smartphone en kijk wat daar uit voortvloeit. 
  • Gebruik geen te algemene hashtags, zoals #summer of #photography. Die gebruikt iedereen al en dan wordt het erg moeilijk om op te vallen. Zoek uit welke nichehashtags populair zijn en bij jouw foto's passen. 
  • En vooral: geniet er gewoon van! 

Lees vooral ook mijn vorige artikel over hoe je je volgersaantal kan laten groeien. See you on Instagram! Mij kan je alvast vinden op @lukasdegroodt.