iPhone X concept met AR-features door designer Gabor Balogh

Mark Gurman, een van de bekendste reporters die er altijd in slaagt om accurate Apple-weetjes te verzamelen, heeft opnieuw een scoop van jewelste te pakken. Naar eigen zeggen sprak hij met anonieme bronnen binnen Apple over het nieuwste focuspunt van het moment: augmented reality. De technologie die menig Pokémon-fan al kon bekoren, was nog maar de eerste stap. Apple broedt volgens Gurman op iets gigantisch. Dit is wat hij over Apple’s plannen te weten kwam:

Tim Cook: “AR wordt onmisbaar, net zoals drie maaltijden per dag”

Het is geen geheim dat Tim Cook helemaal weg is van augmented reality (AR). Zo liet hij in tal van interviews al meermaals uitschijnen dat AR volgens hem met kop en schouders boven de de mogelijkheden van VR uitsteekt. Daarnaast vertelde hij ook dat AR technologisch veel meer mogelijkheden biedt voor het grote publiek én liet hij zich ook ontvallen dat de technologie ook commercieel interessanter is. Alsof dat niet genoeg was, benadrukte Cook onlangs nog eens het belang van AR op de lange termijn. “Net zoals we drie maaltijden per dag eten, zal AR een fundamentele rol spelen in ons leven,” voorspelt hij.

“Apple ziet AR als dé technologie om de volgende generatie gadgets in de markt te zetten”


Volgens Gurman’s bronnen heeft Apple dan ook een pak middelen vrijgemaakt om AR te laten doorbreken bij het grote publiek. Meer zelfs: volgens Gurman ziet de technologiegigant AR als dé technologie om de volgende generatie gadgets in de markt te zetten en als manier om fans binnen Apple’s ecosysteem te houden.

“Net zoals we drie maaltijden per dag eten, zal AR een fundamentele rol spelen in ons leven,” Tim Cook

Apple heeft de knapste koppen in hetzelfde team gestopt

“Om die missie kracht bij te zetten heeft Apple enkele toptalenten aangetrokken van binnen- én buiten het bedrijf,” schrijft Gurman. Zo wordt Apple’s AR-team geleid door Dolby Laboratories-topman Mike Rockwell. Dolby is het iconische bedrijf dat binnen de videowereld bekend staat voor zijn audio- en videotechnologie. Daarnaast was Rockwell ook nauw betrokken bij Meta, een bedrijf dat AR-bril op de markt heeft gebracht en gezien wordt als een van de voorlopers binnen het wereldje. Rockwell wordt omschreven als een “slimme kerel die perfect in staat is om een AR-topteam samen te stellen binnen Apple,” aldus Oculus co-founder Jack McCauley aan Gurman. Rockwell werd in 2015 aangeworven bij Apple.

“Tal van topingenieurs van het iPhone-team zijn getransfereerd naar Apple’s AR-project”
 

Vorige lente deed Apple nog een extra effort om het team verder vorm te geven. Volgens Gurman werken enkele van Apple’s beste ingenieurs van het hard- en softwareteam aan het AR-project. Zo zou Fletcher Rothkopf, de design teamlead van de Apple Watch en Tomlinson Holman, de bedenker van de THX audio standaard toegevoegd zijn aan het team. Daarnaast werden ook mensen aangetrokken die gespecialiseerd zijn in 3D video-productie en het ontwerpen van wearables. Zo weet Gurman dat Cody White, het hoofd van Amazon’s Lumberyard VR-platform, naar Apple is getrokken. Daarnaast is ook Meta’s voormalig softwaredirecteur Duncan McRoberts er werkzaam en is Oculus-researcher Yury Petrov er ook werkzaam. Ook Avi Bar-Zeev, een expert die ondermeer aan Microsoft’s HoloLens en Google Earth meebouwde, zou in hetzelfde team werken.

“Experts van Oculus, HoloLens, Dolby, Google Earth en THX werken in het AR-team”
 

Als klap op de vuurpijl zouden ook topingenieurs van het iPhone-team, camera- en lens specialisten, naar het AR-team zijn overgebracht en werden ook tal van specialisten rond 3D-animatie aangetrokken die meewerkten aan films zoals King Kong, Avatar en andere blockbuster animatiefilms.

“Apple werkt aan verschillende AR-projecten”

Naast het aantrekken van talent voerde Apple ook strategische overnames uit die aantonen dat de interesse in AR verder reikt dan een ‘hobbyproject’. Zo kocht Apple in 2015 Metaio, een bedrijf gespecialiseerd in AR-software en FlyBy Media, die AR-gerelateerde camera software maakt. Tim Cook zou ook gesignaleerd zijn tijdens een bezoek aan AR-firma Magic Leap een start-up die al 1,4 miljard dollar wist bijeen te sprokkelen bij tal van venture capital firma’s met een mysterieus AR-product.

“Volgens de bronnen zal een digitale AR-bril van Apple langer op zich laten wachten. Bepaalde AR-features komen wél binnenkort naar de iPhone”


Voor Gurman vormen bovenstaande feiten een onomstotelijk bewijs dat Apple aan iets groots bouwt. Meer zelfs. Volgens zijn bronnen zou Apple werken aan verschillende AR-producten, waaronder een soort digitale bril die draadloos met je iPhone verbindt en content voor je netvlies zou tonen waaronder kaarten, films en andere vormen van informatie. Volgens Gurman’s bronnen zou zo’n bril lang op zich kunnen laten wachten. Sommige AR-features zouden daarentegen wel kunnen opduiken in toekomstige generaties van de iPhone.

iPhone X concept met AR-features door designer Gabor Balogh

Dat Apple actief wil zijn in de AR-markt komt eigenlijk niet als een complete verrassing. Zo wordt verwacht dat de AR-markt tegen 2024 met 80 procent zou groeien en een totale waarde zou hebben van 165 miljard dollar. Apple-analist Gene Munster ziet het als een broodnodige stap. “AR-apparaten zullen de iPhone binnen dit en een aantal jaar overbodig maken. Apple moet dus mee zijn om te kunnen inspelen op die grote verandering.”