Bron foto: Shutterstock

Het gaat hard voor Netflix. Waar we ooit moesten klooien met proxy’s en andere trucjes, kan je nu bijna in elk land ter wereld genieten van de streamingdienst. Maar dat betekent nog niet dat je overal hetzelfde te zien krijgt. De Nederlandse krant NRC ging op onderzoek uit en onthulde enkele cijfers over het streamingaanbod.

Ruim aanbod in België 

In de hele eurozone leg je net geen tien euro neer voor een standaardabonnement. Maar dat betekent niet dat je overal evenveel voor je geld krijgt. Toch hebben we in België niet te klagen. We hebben namelijk de keuze uit 2559 films en series. Net iets minder dan in Nederland, maar meer dan in Frankrijk en Duitsland.

Cijfers Netflix aanbod

Dat komt omdat we kunnen profiteren van zowel het Nederlandse als Franse aanbod. Zo kunnen we heel wat Franse series bekijken, die in Nederland dan weer niet beschikbaar zijn, en omgekeerd. Belgische content op Netflix blijft wel nog altijd schaars.

Dé geluksvogel binnen de eurozone? Dat blijkt Ierland te zijn, met meer dan 3600 stukken content. Althans, toch volgens de onofficiële Netflixcatalogussite uNoGS. Zelf geeft Netflix geen informatie vrij over wat je precies in welk land kan bekijken. 

Aankooprechten zijn spelbreker

Dat het aanbod per land zo verschilt, heeft vooral te maken met de aankooprechten volgens Netflix. Die verlenen producers namelijk per regio. Wil je die dus voor de hele wereld kopen, kost dat een flinke duit. Of het dat waard is voor bijvoorbeeld die ene obscure Deense serie? Netflix weegt haar aanbod dus zorgvuldig af per land.

Netflix The Crown

Eigen producties kan Netflix natuurlijk wel gemakkelijker wereldwijd verspreiden. Narcos, The Crown, Orange Is The New Black, je kan ze haast in elk land bekijken. Op voorwaarde dat je er Netflix hebt, natuurlijk. De afgelopen jaren focust Netflix alsmaar meer op eigen producties en die trend zetten ze wel nog even door. Zo zal de streaminggigant dit jaar zes miljard dollar aan eigen producties spenderen. Netflix wil in totaal duizend uur aan films en series maken.

Wij zijn alvast benieuwd naar de eigen series die Netflix dit jaar zal voorschotelen!