Bron foto: Shutterstock

In het geval je het gemist zou hebben: Mark Zuckerberg mocht vorige week z’n diploma gaan ophalen aan de prestigieuze Harvard University. Twaalf jaar geleden besloot hij de schoolbanken daar te verlaten, zonder z’n studie af te maken. Nu kreeg hij toch nog een diploma - meer nog, hij werd er haast als een koning onthaald.

Afstudeerspeech

Zo mocht Zuckerberg er ook een speech geven aan al zijn ‘medestudenten’. Hij vertelde er een interessant verhaal. Hij had er onder andere over het basisinkomen, het gratis inkomen voor iedereen.

Mark Zuckerberg samen met zijn ouders én zijn diploma.

Zuckerberg is er alvast een grote voorstander van. “We moeten evolueren naar een maatschappij die vooruitgang niet enkel meet via economische standaarden zoals het bbp, maar ook hoeveel mensen het idee hebben dat ze iets van hun leven aan het maken zijn,” vertelde Zuckerberg daarover. “We moeten concepten zoals het basisinkomen verder onderzoeken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat iedereen een vangnet heeft om nieuwe dingen uit te proberen. Ik ken teveel mensen die hun dromen nooit hebben waargemaakt, simpelweg omdat ze dat vangnet niet hadden.”

Hot topic in Silicon Valley 

Het was de eerste keer dat Zuckerberg een uitspraak deed over het basisinkomen. Overigens is het niet nieuw dat Silicon Valley-iconen hun mening daarover verkondigen. Onder andere Elon Musk doet dat al langer.

Niet enkel de shift binnen onze maatschappij, maar ook de opkomst van robots en AI zorgen ervoor dat het idee rond het basisinkomen alsmaar meer op tafel komt te liggen. “Vermits onze technologie blijft evolueren, hebben we steeds meer nood aan een maatschappij waar de nadruk ligt op levenslang leren. En ja, iedereen de vrijheid geven om z’n doel in het leven te ontdekken en na te jagen zal wel wat geld kosten. Mensen zoals ik zouden daarvoor moeten opdraaien." 

Bekijk de hele speech van Mark Zuckerberg hier: