Het kan moeilijk zijn om te weten wat je nu precies wil doen in je leven. Wat zijn je passies en waar besteed je met plezier tijd aan? Hieronder zijn alvast tien vragen die je op weg kunnen helpen!

1. Op wie ben je jaloers?

Jaloezie wordt vaak omschreven als een ondeugd, maar er zijn manieren waarop jaloezie positief kan aangewend worden. Jaloezie is namelijk een indicator dat je iets wil wat iemand anders heeft. Als je jaloers bent op iemand, bedenk dan: op welk aspect van die persoon ben ik jaloers? Wat wil ik dat die andere persoon heeft?

Maar het is niet omdat je jaloers bent op een vriend die rechter is bijvoorbeeld, dat jij ook per se rechter wil worden. Misschien ben je jaloers op zijn aanzien, hoog diploma of de vele reizen die hij voor zijn werk moet doen. Misschien draagt je vriend prachtige kostuums voor zijn werk en ben je daar jaloers op. Of het feit dat hij meer geld verdient dan jij.

Meestal ben je slechts jaloers op een beperkt aspect van iemand of iets. Het is een valkuil om het geheel uit het oog te verliezen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan hoeveel uren een rechter per dag moet werken en aan het feit dat je vriend totaal geen bevredigend privéleven heeft?

Door te kijken naar welke factoren je afgunstig maken, kan je te weten komen wat je graag wil in het leven. Denk eens aan drie tot vijf personen waarop je jaloers bent en bedenk waarom. Hebben die mensen iets gemeenschappelijk met elkaar?

2. Als je 250.000 euro kreeg om een diploma te halen, wat zou je studeren?

Met 250.000 euro kan je dokter, advocaat of zelfs piloot worden. Als alles praktisch mogelijk is, aan welke studie(s) zou je dit budget spenderen? Wat zou je graag leren? Zou je gaan voor een intellectuele uitdaging en bijvoorbeeld een taal leren? Of zou je eerder gaan voor iets praktijkgericht, zoals een vliegtuig leren besturen of kunst creëren?

3. Wie zijn jouw drie rolmodellen?

Het mag iedereen zijn: Beyonce, Eleanor Roosevelt, Malala, etcetera. Denk aan drie personen die je echt inspireren. Je kan bijvoorbeeld fan zijn van Eleanor vanwege haar uitspraak: 'Ik heb geen tijd om me bezig te houden met manicure.' Daaruit blijkt dat ze een bezige bij was. Malala kan je dan weer inspireren omdat ze zo intelligent is. Ze valt op door haar elegantie en humor en ze bereikte al enorm veel op jonge leeftijd. Beyonce kan je dan weer enorm raken door haar sterke stem en persoonlijkheid. Ze durft zich kwetsbaar op te stellen en is moedig.

De drie genoemde vrouwen hebben veel mensen geïnspireerd met hun daden. Denk eens na: wie zijn jouw rolmodellen, jouw grote voorbeelden? Waarom? Wat hebben de drie rolmodellen met elkaar gemeen? Deze oefening kan je helpen om je kernwaarden te ontdekken: welke karaktereigenschappen of acties bewonder je in iemand? Heb jij die eigenschappen ook?

4. Met welke passie stopte je toen je in de twintig was?

Veel mensen die zich in hun tienerjaren sportief bezighouden, stoppen met sporten als ze twintig worden. Hetzelfde geldt voor mensen die muziek spelen of in een koor zingen. Ze vatten hun studies aan en hebben geen tijd meer voor hun hobby's of hun prioriteiten verschuiven naar ergens anders.

Wat vond jij vroeger heel leuk om te doen? Als je bijvoorbeeld gek was op basketbal, maar je moest ermee stoppen door een blessure, kan je dan niet op een andere manier toch nog bezig zijn met basketbal? Bijvoorbeeld als toeschouwer bij wedstrijden of als trainer. Of je passie nu een carrière of een hobby was, er is altijd een manier om het opnieuw op een bepaalde manier te integreren in je leven.

5. Welke van je karaktereigenschappen zijn uniek?

Veel mensen kunnen niet op die vraag antwoorden. Ze aarzelen omdat ze niet graag opscheppen over zichzelf. Maar je hoeft natuurlijk niet op deze vraag te antwoorden in het openbaar. Je kan het gewoon bedenken in jezelf, dus je mag volledig eerlijk zijn.

Begin met deze vragen: Heb je ooit een award gewonnen? Het mag zelf een rare of flauwe award zijn. Waarvoor won je een prijs? Is er een grappige goochelaarstruc die je altijd bovenhaalt op feestjes? Kan je goed omgaan met dieren, baby's of ouderen? Nu je bezig bent en helemaal in de sfeer zit, stel je jezelf nog eens de oorspronkelijk vraag af: Welke karaktereigenschappen bezit je die uniek zijn? Zoek 10 antwoorden.

6. Vraag aan je drie dichtste vrienden wat je speciaal maakt

Soms zijn we te verlegen om onze goeie eigenschappen op te sommen of we zien ze gewoon niet bij onszelf. Daarom is het aan te raden om te vragen aan vrienden wat zij je beste eigenschappen vinden. Tenslotte hebben ze jou als vriend gekozen uit een wereld van miljoenen mensen. Wat maakt je zo speciaal voor hen? Ben je grappig of energiek of betrouwbaar? Ben je een goeie reisgenoot of een gastvrij persoon? Ben je een hilarische moppentapper of een boeiende verhalenverteller?

Denk eens na over de eigenschappen die je vrienden opsommen: heb je die kwaliteiten altijd al gehad of net niet? Was je vroeger bijvoorbeeld eerder afstandelijk en nu een fervent babbelaar? Vergelijk ook eens de kwaliteiten die anderen aan je linken met de kwaliteiten die jij jezelf toe-eigent, zijn het dezelfde of heel andere?

7. Wat deed je heel graag in de lagere school?

Wat deed je het liefst in de lagere school? Welke kleren droeg je? Wie wou je worden? Wie was je idool? Had je babysitters die je graag hadden of niet? Waarom? Als je kan ontcijferen wat je graag deed als kind, kan je je ware passies ontdekken.

Er was bijvoorbeeld eens een man die als kind enorm goed kon tekenen. Zijn ouders weerhielden hem echter om kunst te studeren, omdat de sector te onzeker en risicovol was. Toen hij later omschreef hoe de reactie van zijn ouders aanvoelde, zei hij verontwaardigd: 'Het voelde alsof ze mijn derde arm afsneden. Ik miste een deel van mezelf.' Later integreerde hij kunst opnieuw in zijn leven en was hij in staat om veel meer in lijn met zijn passies te leven.

8. Wat was een van de beste gewone dagen in je leven?

Denk aan een gewone dag, niets speciaals (geen verjaardag, trouw of vakantiedag), die enorm leuk was. Geef jezelf minstens tien minuten om op te schrijven wat je die dag allemaal gedaan hebt. Wees zo gedetailleerd mogelijk.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gelezen hebt op een regenachtige dag of dat je eindelijk je kracht terug vond na een ellendige liefdesbreuk. Of misschien gaf je een dakloze wat geld en was hij je enorm dankbaar? Door te ontdekken welke kleine dingen je gelukkig ma(a)k(t)en, kun je nagaan wat voor jou belangrijk is.

9. Wat zou je doen als je twee miljoen euro won?

Twee miljoen euro is genoeg om heel je leven comfortabel te leven zonder te moeten werken. Als je je geld slim investeert, kan je je waarschijnlijk nog veel meer permitteren. Maar wat doe je als je niet hoeft te werken? Waarmee zou je je dagen vullen als je je geen zorgen moest maken over geld?

10. Als je geld kreeg om aan vrijwilligerswerk te doen, waarvoor zou je je inzetten?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, zegt het heel veel over je wat je doet in je vrije tijd. Als je bijvoorbeeld geld en tijd zou krijgen van een bedrijf om aan vrijwilligerswerk te doen, waar zou je dan voor kiezen? Wie zou je helpen? Dieren, kinderen, immigranten, armen of ouderen? Zou je je bijvoorbeeld inzetten om muziek te spelen voor kinderen in het ziekenhuis of om pleegkinderen een dagje mee te nemen naar de zoo? Of zou je huizen helpen bouwen en Engels aanleren aan immigranten? De activiteiten die je kiest om je tijd mee te vullen, zeggen veel over je passies en waarden.

En wat je doet met die passies en waarden is helemaal aan jou!