Voor veel laatstejaarsstudenten is het zover: ze denken na over wat de toekomst voor hen moet brengen en wagen zich vaak al aan de eerste sollicitatiegesprekken. Een hele klus! Deltaworx CEO Jeroen Poels geeft hen daarom 6 tips om te solliciteren als een pro.

1. Call me (maybe)

"Word je onvoorzien langer tegengehouden door het verkeer of heeft je auto het onverwachts begeven? Laat je gesprekspartner dat zo snel mogelijk weten en leg het probleem uit. Geef aan hoeveel later je zal aankomen. Of plan meteen een nieuwe afspraak in."

2. Sherlock Google

"Google erop los! Beperk je niet tot de website van het bedrijf waar je solliciteert. Het web bevat een schat aan informatie. Met een paar rake zoektermen kom je op interessante zaken over de sector, concurrenten. Ideaal om tijdens je sollicitatiegesprek te laten zien dat je écht op de hoogte bent."

3. Baas-vriendelijke sociale media

"Check je wel eens het profiel van een stiekeme crush? Wel, werkgevers doen dat ook. Maak daarom je persoonlijke account 'baas-vriendelijk'. Je vermijdt gênante situaties. Bekijk zelf ook de accounts van je potentiële baas. Misschien vind je wel gemeenschappelijke interesses. Leuk om het ijs meteen te breken!"

4. Vragen staat vrij

"Wees niet verlegen om vragen te stellen tijdens een sollicitatie. Denk op voorhand goed na wat je graag wilt weten en stel ze op het juiste moment. Het is niet echt tactisch om meteen te vragen hoeveel je zal verdienen. Stel die vraag dus uit tot het einde of tot een later gesprek."

5. Val op, maar overdrijf niet

"Sommige bedrijven houden wel tien sollicitaties op één dag. Zorg ervoor dat ze jou onthouden. Schrijf een originele sollicitatiebrief of haal een paar opmerkelijke onderwerpen aan tijdens je gesprek. Al hoeft je gesprekspartner niet te weten dat je je geluksonderbroek die dag aan hebt."

6. Relax

"Adem rustig in en uit voor je binnen gaat. Niets is zo storend als langdurig vingertikken op de tafel of het ongeduldig op en neer gespring van je voet. Je wil deze job en je hebt je voorbereid. Dus relax. You can do it!"

Ben jij op zoek naar je eerste job? Veel succes!