Honderd miljoen euro hadden ze bij het Belgische imec.xpand in gedachten voor hun eerste fundraising, maar het werd er uiteindelijk zeven miljoen meer. Een stevig bedrag dat het onafhankelijk risicokapitaalfonds wil gaan investeren in tech start-ups die het potentieel hebben om zich te ontwikkelen tot succesvolle groeibedrijven met wereldwijde impact.

Het fonds, opgericht in 2017 met de steun van onderzoekscentrum imec en de Vlaamse overheid, kon van bij de start gerenommeerde internationale strategische en financiële investeerders aantrekken, met daarbovenop verschillende privé-investeerders en universiteiten. Na de meest recente kapitaalronde, goed voor een totaalbedrag van 117 miljoen euro, kunnen ook Belfius Insurance, de Vlaamse participatiemaatschappij PMV en KPN Ventures aan het lijstje van investeerders worden toegevoegd.

Unieke combinatie

Het beheer van imec.xpand gebeurt door een viertal van ervaren ondernemers en investeerders in jonge ondernemingen. Het is de combinatie van onafhankelijk management, met strategische en financiële investeerders, universiteiten én imec, die dit initiatief uniek maakt in vergelijking met andere risicokapitaalfondsen.

Net zo uniek is de benadering om van vroege nanotechnologie ideeën, waar hardware innovatie een bepalende rol in speelt, succesvolle wereldspelers te maken. Want ofschoon imec.xpand reeds in een vroeg stadium van ontwikkeling de investeringskraan opendraait, houdt het steeds voldoende financiële middelen achter de hand om zo'n start-up te blijven ondersteunen tot het effectief een product in de markt heeft gezet.

Win-winsituatie

imec.xpand laat startende ondernemers toe om zich volledig toe te leggen op de ontwikkeling van hun innovatieve technologie en het uitbouwen van hun business, in plaats van alle tijd en energie te steken in de volgende, kleine financieringsronde. Die aanpak resulteert in een win-win situatie: een veel kortere time-to-market voor de start-up en een aantrekkelijk financieel rendement voor de investeerders in het fonds.