Bijna vier op vijf Belgische werknemers vindt dat hij een eerlijk loon krijgt op basis van zijn takenpakket en de verantwoordelijkheid die hij draagt. Dat blijkt uit een onafhankelijk uitgevoerd onderzoek in opdracht van gespecialiseerd rekruteringsbureau Robert Half. Toch zijn we daar niet helemaal tevreden mee, want we zouden liever wat meer verdienen.

78,8% van alle Belgische werknemers zegt dat hij een eerlijk loon verdient. Daarbij wordt gekeken naar de taken die hij moet uitvoeren en de verantwoordelijkheid die hij draagt. Maar iets meer dan de helft (56,9%) zegt wel met plezier een lager loon te aanvaarden in ruil voor voor flexibelere voorwaarden, zoals een glijdende uren. Ook zou een vierde met plezier een lager loon aanvaarden als ze dan van thuis uit mogen werken.

Maar een hoog salaris is slechts één mogelijk retentiemiddel vertelt Maj Buyst, Director bij Robert Half: “Salaris kan een doorslaggevende factor zijn, maar voor een gegeerd talent is het evenzeer belangrijk om een deel van de verloningsvoorwaarden mee vorm te kunnen geven. Zo wordt de werk-privébalans almaar belangrijker en wordt ook thuiswerk een bepalende factor. Flexibele werkuren en extra verlofdagen, eventueel op basis van anciënniteit, zijn eveneens goede retentiemiddelen.”

De juiste retentiepolitiek hanteren, is vandaag de dag doorslaggevend. Uit eerder onderzoek van Robert Half blijkt namelijk dat maar liefst 48% van alle Belgische bedienden dit jaar uitkijken naar een nieuwe job waar het loon hoger ligt of waar de werk-privébalans beter uitkomt.

"Wat vandaag een geschikt loonpakket is voor een medewerker, kan volgend jaar al veel minder aantrekkelijk lijken door bijvoorbeeld een verandering in het privéléven. Bovendien geldt dat wat voor de ene persoon goede voorwaarden zijn, dat niet noodzakelijk ook zijn voor een andere persoon. Bedrijven doen er dus goed aan hun verloningspolitiek regelmatig bij te stellen en in te spelen op de specifieke vereisten en behoeften van ieder afzonderlijk talent om hen zo tevreden te houden.”