Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Nieuwe Instagram-feature moet pestgedrag bestrijden

Instagram werkt aan aan diverse functies om online pestgedrag en discriminatie tegen te gaan. Als eerste zal Instagram ‘Restrict’-feature lanceren, waarbij je als gebruiker kan beperken wat anderen zien op jouw account. Zo zullen berichten van een troll wel nog geplaatst worden, maar enkel de troll zelf zal de opmerkingen nog zien. Voor andere gebruikers zijn die reacties dus afgeschermd. Ook zal die troll niet langer kunnen zien of de gebruiker online is en of die zijn of haar DM’s gelezen heeft.

Als tweede zal Instagram een beroep doen op AI, waarbij de app automatisch discriminerende en pestreacties herkent en verbergt. Instagram benadrukt dat het deze nieuwe features lanceert om van de immens populaire foto-app een zo veilig mogelijke omgeving te maken.

Arteveldehogeschool start met postgraduaat 'Experience Architect'

De Gentse Arteveldehogeschool start in september met het nieuwe postgraduaat 'Experience Architect'. Het kan daarvoor rekenen op drie toonaangevende digital agencies uit de Arteveldestad (In The Pocket, Leap Forward en Wijs), die hun jarenlange UX-expertise aanbieden om de opleiding mee vorm te geven.

UX-design is momenteel een ontzettend gegeerde maar zeldzame competentie op de arbeidsmarkt. Daarom organiseren we dit postgraduaat

Het nieuwe postgraduaat is gekoppeld aan de bacheloropleiding Grafische en digitale media. “Beide opleidingen vertrekken van het uitgangspunt dat bij digitale transformatie en opkomende technologieën zoals artificiële intelligentie niet enkel het tech-verhaal essentieel is, maar evenzeer het design en de gebruiksvriendelijkheid”, verduidelijkt coördinator Dieter Wullaert. “UX-design is momenteel een ontzettend gegeerde maar zeldzame competentie op de arbeidsmarkt. Een van de redenen is het gebrek aan degelijke opleidingen.”

Het postgraduaat is enkel voor professionals die al enkele jaren ervaring hebben in een digitale omgeving. De opleiding loopt één academiejaar, telkens op dinsdagavond. Wie interesse heeft, moet snel zijn, want er worden maximum 20 cursisten toegelaten.

Waarschijnlijk derde CRISPR-baby in China geboren

Vorig jaar was er veel ophef rond de Chinese wetenschapper He Jiankui, die naar eigen zeggen de genetische code van twee tweelingzusjes had bewerkt via de CRISPR-methode. Via de CRISPR-methode kan je relatief gemakkelijk en goedkoop bepaalde stukken DNA ‘wegknippen’. De tweeling werd op die manier immuun gemaakt voor het HIV-virus.

Op het moment van de controverse, verkondigde He dat er nog een tweede Chinese vrouw zwanger was van een CRISPR-baby. Dat werd later bevestigd door een positieve zwangerschapstest. Ondertussen zou de derde CRISPR-baby geboren zijn. Over het hele gebeuren wordt er echter weinig gecommuniceerd, waardoor er amper transparantie rond de zaak is. Zo wordt de identiteit van de CRISPR-baby’s en van de ouders angstvallig geheim gehouden. De Chinese overheid ondernam alleszins al stappen om hun wetten rond genetische modificatie te verstrengen.

Britten op consultatie bij ‘dokter Alexa’

Binnenkort kunnen zieke Britten zich voortaan laten helpen door ‘dokter Alexa’. Daarover bereikte de Britse gezondheidszorg (NHS) een akkoord met Amazon. De virtuele assistent van de Duitse webwinkel mag ook antwoorden op simpele vragen zoals ‘Wat kan ik doen tegen migraine’.

De antwoorden op die vragen zal Alexa niet willekeurig van het web plukken, maar haalt het van de NHS-website. Op die manier hoopt het NHS dat de werklast voor huisdokter verlicht wordt. Al is het voor alle duidelijheid niet de bedoeling dat Alexa straks ook diagnoses stellen of medisch advies gaat geven. De Britse regering garandeert ook dat Amazon geen toegang zal krijgen tot de medische gegevens van Britten en geen gegevens zal opslaan. “Deze samenwerking is niet-commercieel en niet-exclusief”, klinkt het onomwonden bij het NHS.

Belgische fintechbedrijf UnifiedPost bereidt beursgang voor

UnifiedPost maakt zich klaar om naar de Brusselse beurs te trekken, meldt De Tijd. Dat zou eind dit jaar, ten laatste begin 2020, moeten gebeuren. Het fintechbedrijf uit Terhulpen (Waals-Brabant) hoopt zo minstens 100 miljoen euro op te halen, geld dat het dringend nodig heeft om zijn ambitieuze groeistrategie te kunnen financieren.

In de 18 jaar dat UnifiedPost bestaat, haalde het tot dusver 34 miljoen euro extern kapitaal op bij zowel private als publieke investeerders en nam het intussen tien andere bedrijven over. De meest spectaculaire overname vond plaats in april van dit jaar, toen het sectorgenoot Fitek Group uit Estland kocht. Daardoor steeg de omzet van UnifiedPost van 42 naar 63 miljoen euro en mag het Belgische bedrijf zich de op één na grootste speler op de Europese fintech-markt noemen.