(Photo by Michiel Devijver)

Sommigen zouden Stijn Baert, professor bedrijfseconomie aan de UGent, ook wel durven omschrijven als VTM-professor of posterboy-econoom. Maar daar trekt de dertiger zich weinig van aan. In een nieuwe Techmag-aflevering laat hij zijn licht schijnen op zijn grootste passies, alsook zijn angsten en verwachtingen van het leven. “Systeemdenken is mijn stokpaardje in alles wat ik doe, ook privé”, zegt de Oost-Vlaming.

Bestrijder van discriminatie

Sinds Stijn Baert in 2013 zijn doctoraat in de economische wetenschappen behaalde, heeft hij al een straf parcours afgelegd. De Lokeraar verschijnt regelmatig in de media als internationaal expert over discriminatie op de arbeidsmarkt. Samen met enkele anderen zetelt hij in één comité dat de Vlaamse regering adviseert over de academische monitoring van discriminatie op de arbeidsmarkt.

Ik zoek geen electoraat of vast draagvlak, maar vertrek steeds vanuit mijn eigen onderzoek. De resultaten daarvan zullen nooit iedereen bekoren - daar heb ik vrede mee genomen

Men spreekt veelal enkel over het etnische aspect, maar vanuit mijn onderzoek hebben we meerdere vormen van discriminatie waargenomen”, zegt hij. “Het etnische mogen we zeker niet over het hoofd zien, maar het is niet van een hogere orde dan leeftijdsdiscriminatie.”

“Gender is dan weer een ander probleem. Of ik zelf als homoseksuele man ooit ben benadeeld? Ik zou het niet kunnen zeggen, ik heb dan ook nog niet vaak gesolliciteerd (lacht).

Wetenschap boven ideologie

Wie als non-politicus regelmatig in de media verschijnt, krijgt al eens het verwijt dat er politieke belangen gemoeid zijn met zijn standpunt. “Mensen zullen altijd een kamp kiezen”, zegt Baert schouderophalend. “En weet je, ik begrijp zulke terechtwijzingen wel. Ik denk dat je ze kunt verhelpen door te verduidelijken of je vanuit je expertise of persoonlijke opinie spreekt. Zelf ben ik daar niet zo mee bezig. Ik zoek geen electoraat of vast draagvlak, maar vertrek steeds vanuit mijn eigen onderzoek. De resultaten daarvan zullen nooit iedereen bekoren - daar heb ik vrede mee genomen.”

Ook bij politici zelf vindt Stijn Baert dat er meer vanuit de wetenschap moet worden gehandeld. “Ideologie is meestal het vertrekpunt”, zucht hij. “Ze formuleren een standpunt, en zoeken dan studies die hun stellingen onderbouwen. Zo werkt het niet: een goed beleid is niet gestoeld op een confirmation bias, dat moet je vooral meer evidencebased maken of op z’n minst evidence-informed vormgeven, zoals in de Scandinavische landen gebeurt.

Ook in deze aflevering

In deze episode heeft Stijn Baert het ook over:

  • De Vlaams Blok-achtergrond van een deel van zijn familie
  • Angsten en mindfulness
  • Kippenvelmomenten
  • Veerkracht tijdens de lockdown
  • En nog zoveel meer!

Beluister hier het volledige interview via Spotify: