Bedrijven zijn anders gaan werken sinds de introductie en ontwikkeling van de cloud. Vooral start-ups hebben zich snel aan deze nieuwe technologie aangepast, de meeste kiezen ervoor om vanaf het begin een cloud infrastructuur te gebruiken. Start-ups benaderen cloud - en nog belangrijker - beveiliging vaak vanuit een ander perspectief dan grote, gevestigde bedrijven die nog steeds moeite hebben om nieuwe mogelijkheden met bestaande systemen samen te brengen.

Om hun ideeën snel tot leven te brengen en op te schalen, profiteren start-ups van de voordelen die worden geboden door het gebruik van een cloud. Bij Amazon Web Services (AWS) zijn we gefascineerd door de manier waarop deze start-ups dankzij technologie innoveren en de gebruikerservaring opnieuw uitvinden.

1. Slimme investeringen

Bij het oprichten van een bedrijf horen we van veel van onze start-ups dat goed kostenmanagement van cruciaal belang is. Daarom zijn investeringen met het hoogste rendement en een rendement op de investering een must. Dit kan door de grote kosten van een eigen infrastructuur te vermijden en IT oplossingen tegen lagere kosten te laten beheren.

Lage kosten betekent echter niet lage functionaliteit. Integendeel, een start-up die werkt met een cloud infrastructuur heeft toegang tot dezelfde diensten en mogelijkheden als de grootste zakelijke- of overheidsklanten. Daardoor kan een start-up op een gelijk speelveld concurreren, snel innoveren en producten op de markt brengen, allemaal omdat ze over de beste beveiligingskennis beschikken.

2. Schaalbaarheid

Start-ups zijn ambitieus, volhardend en gedreven om te groeien, het is dus een logische keuze om hun bedrijf op te bouwen en op te schalen in de cloud. Het geeft hen de mogelijkheid om IT-middelen toe te voegen of te verwijderen wanneer hun zakelijke eisen veranderen.

In plaats van te investeren in datacenters, servers en service level agreements, stelt de cloud start-ups in staat sneller en flexibeler te reageren, te experimenteren, te innoveren en klanten beter te bedienen. Daarmee kunnen ze binnen een aantal muisklikken wereldwijd uitbreiden en kunnen eventuele uitbreidingsplannen worden ondersteund.

3. Snelheid en flexibiliteit

Cloudplatformen bieden start-ups de mogelijkheid om bestaande IT-systemen te optimaliseren en de operationele efficiëntie te vergroten, terwijl tegelijkertijd de flexibiliteit en de groei van het bedrijf wordt gestimuleerd.

Cloudplatformen bieden start-ups de mogelijkheid om bestaande IT-systemen te optimaliseren en de operationele efficiëntie te vergroten

Dit kan door de tijd die nodig is voor bedrijven om IT-infrastructuur op- en af te bouwen, aanzienlijk te verkorten. Terwijl je voor een fysieke server op maanden of weken moet rekenen voor aanschaf en levering, werkt een cloudserver in slechts minuten. Dat is waar het bij start-ups allemaal om draait: snelheid en flexibiliteit.

4. Veiligheid

Voor start-ups is beveiliging een topprioriteit, ongeacht de grootte van het bedrijf. Een inbreuk op de beveiliging kan immers de reputatie van de start-up alsook het klantenbestand schade toebrengen, wat gevolgen kan hebben voor de grotere organisaties die zaken doen met deze bedrijven.

Cybercriminaliteit stijgt ook in België en kmo’s worden steeds vaker het slachtoffer van dit soort aanvallen, daarom adviseren wij start-ups juist nu vanaf dag één hun beveiliging serieus nemen om ervoor te zorgen dat zij niet de zwakste schakel in de supply chain zijn.

Automatisering als belangrijk onderdeel in beveiliging

Tijd is kostbaar voor start-ups. Toch loont het om voldoende aandacht te besteden aan de automatisering van beveiligingstaken. De kans op menselijke configuratiefouten wordt hierdoor verminderd en het geeft teams meer tijd om te werken aan andere cruciale bedrijfstaken.

Door automatisering kan ook het detecteren van potentiële bedreigingen slimmer worden aangepakt, doordat gedragspatronen gevolgd en veranderingen in gedrag geïdentificeerd kunnen worden. Hierdoor kunnen potentiële aanvallen worden herkend en verholpen.

Door het toepassen van machine learning en wiskundige logica op beveiliging kunnen cloudplatformen ook proactief taken beheren, zoals beveiligingsbeoordelingen, detectie van bedreigingen en beleidsbeheer.

Start-ups moeten in een vroeg stadium al een ​​cloudprovider kiezen bij wie de netwerkarchitectuur is ontworpen om te voldoen aan de vereisten van de meest beveiligingsgevoelige organisaties ter wereld. Bij AWS geloven we dat start-ups een enorme drijfveer zijn voor innovatie.

Dit is echter niet mogelijk zonder een cloudprovider die samen met hen meegroeit en waar ze hun gegevens veilig kunnen houden en beschermen tegen aanvallen. Door een cloud-native aanpak en beveiliging centraal te stellen, kunnen start-ups zich richten op innovatie en het vernieuwen binnen hun specifieke branche.