VRT-reporter en presentatrice Saartje Vandendriessche, ondertussen al bijna 20 jaar te bewonderen op de Vlaamse televisie, is op 23 juni te gast in Carole’s Leeskamer. Haar boek ‘Altijd energie’ past immers perfect in deze tijd waarin bedrijfsleiders extra motivatie en kracht zoeken. Zonder 100% energie kan je niet optimaal presteren en zal je jouw Unfair Advantage als ondernemer of bedrijf nooit maximaal kunnen uitspelen. “Als je succes wil hebben, moeten dingen blijven bewegen. Beweging brengt succes met zich mee.”

Altijd energie

Door zelf een tekort aan energie te hebben, is Saartje Vandendriessche naar achterliggende redenen beginnen zoeken, om zo de oorzaak van haar energietekort te kunnen aanpakken. Die zoektocht heeft ze neergeschreven omdat ze graag haar ervaring met anderen wilde delen. “De zoektocht naar energie vraagt tijd en inspanningen maar is o zo belangrijk”, geeft ze in haar boek aan.

Als je moe bent, begin je al te knippen in je sociale leven en als je je dan ook niet meer kan concentreren, dan is er wel een probleem. “Mijn eerste reactie was dat ik de vreselijke ziekte van Alzheimer had. Mijn dokter lachte dit wat weg en zei: “Je bent zo jong als een veulen.” Het lag dus eerder aan mijn slaapritme en voeding, want sporten deed ik genoeg”, vertelt ze.

Tijdens die zoektocht heeft Saartje Vandendriessche verschillende manieren uitgetest, van mindfulness tot oosterse medicatie. Al deze methodes zijn uitgebreid beschreven in haar boek, zodat we zelf kunnen uittesten en kiezen welke ons het meest helpen. “Maar mijn raad is dat je ze best allemaal uit probeert, aangezien elke tool je op een andere manier energie geeft.”

Haar persoonlijke favoriet is natuurbeleving. “Je gaat altijd anders een bos uit dan dat je erin bent gegaan”, verduidelijkt ze. Als tweede methode raadt Saartje Vandendriessche koudetherapie aan. Vooral in de vorm van een korte koude douche maar je kan hier verder in gaan, het is alleen wel moeilijker.

Maar het belangrijkste is en blijft toch slapen. Je moet je levensenergie opladen en dit kan alleen maar door een vast slaapritme te hebben. Zo adviseert Saartje Vandendriessche ons om vroeg op te staan: je begint je dag voor de anderen waardoor je iedereen al een stapje voor bent. Je kan in die extra tijd mails lezen en beantwoorden, aan projecten werken of al gaan sporten, nog voor de rest van de wereld wakker wordt. Het zorgt bovendien dat je frisser in je hoofd bent en gedurende de rest van de dag veel meer aankan.

Energie bij bedrijfsleiders

Als je een bedrijf wilt dat honderd procent energetisch, is dan moet je hier wel rekening mee houden. Het is trouwens niet alleen voor jou als bedrijfsleider, maar ook voor je werknemers belangrijk om je energieniveau op peil te hebben. Ze zullen meer engagement tonen en de omzet van je business zal stelselmatig groeien. Zeker in volle coronacrisis zoals nu is het belangrijk dat je positief ingesteld bent. Je hebt je volle energie nodig om alles te bereiken wat je wil in het leven.

Het mentale aspect is hierbij zeer belangrijk . We weten wel hoe we moeten bewegen en dat eten en slaap belangrijk zijn, maar het mentale aspect is een groot lek bij de westerse bevolking. In de huidige coronatijd is dit essentieel. Iedereen kent nu wel zijn tegenslagen, maar het is net hierdoor dat we kunnen terugslaan. Als je dit niet beheerst, kan het zijn dat je hier onderdoor gaat, net daarom is het mentale zo belangrijk.

Het mediteren helpt enorm veel, maar dit vraagt wel zowel inspanning als heel wat discipline. Het is dus niet iets wat je zomaar even opbouwt. Het zorgt dat je meer bewust bent van wat er gebeurt in je omgeving. Je neemt veel meer dingen op waardoor je geen kansen mist. Je hebt soms niet door welke opportuniteiten er allemaal aan je voorbijgaan omdat je energieniveau niet juist zit. Als bedrijfsleider is het juist belangrijk om tot rust te kunnen komen en geen kansen te laten schieten.

Mediteren is niet enkel goed om tot rust te komen, het helpt je bovendien met het visualiseren van je doelstellingen in de toekomst. Dit kan om het even welke uitdaging zijn die je wil aangaan. Neem bijvoorbeeld Tia Hellebaut die met 2m05 hoogspringen goud wint op de Olympische Spelen van 2008. Buiten het hanteren van de perfecte techniek en de wetenschappelijke ondersteuning, visualiseerde zij haar doel alsof ze het al gehaald had. Het zijn deze uitzonderlijke prestaties die jou als bedrijfsleider kunnen onderscheiden van de rest, dit kan jouw Unfair Advantage zijn.

Wat als je te veel energie hebt?

Er zijn volgens Saartje Vandendriessche verschillende valkuilen voor bedrijfsleiders die te veel aan energie hebben:

  1. Collega’s en partners kunnen je niet volgen waardoor je niet meer op één lijn zit op de werkvloer.
  2. Adrenaline dient niet om op te werken. Neen, die energie moet je ergens anders vandaan halen. Als bedrijfsleider is het dus belangrijk om gezonde energie op te wekken, zodat je achteraf niet in een dip zit.
  3. Doseren is Key! Als je dit niet doet, ga je in overdrive en eindig je met een burn-out. Houd niet alleen je fysiek, maar ook het mentale gezond.
  4. Ken jezelf. Durf uit je comfortzone te stappen, maar weet waar grenzen kunnen liggen. Zorg ervoor dat je op een positieve manier hier mee omgaat.
  5. Het is en blijft een cliché, maar doe alles met mate. Haal geen toxische stoffen binnen en reduceer. Ik zelf kan bijvoorbeeld niet elke dag 2 glazen wijn drinken. Hou rekening met de grenzen van je lichaam en zorg vooral dat je positieve energie blijft creëren.
  6. Omring je met mensen die je beter maken, stap af van het negatieve. Dit houd je als bedrijfsleider tegen in het bereiken van je doelen.

Wie het kleine niet eert...

Naast de voordelen en valkuilen van energie, zorgt dit voor een Unfair Advantage voor jou als bedrijfsleider. Zo zegt Saartje Vandendriessche dat je dezelfde energie aantrekt die je persoonlijk uitstraalt. Lage energie zal ook zaken met lage energie aantrekken, terwijl positieve energie gemakkelijker positievere dingen op je pad brengt. Gebruik deze positieve energie om je te onderscheiden van anderen, deel deze met jouw medewerkers en vooral ook met jouw klanten.

Lage energie zal ook zaken met lage energie aantrekken, terwijl positieve energie gemakkelijker positievere dingen op je pad brengt

Als laatste geeft Saartje Vandendriessche ons nog graag een trucje mee die jou mentaal heel hard versterkt en dat ook zeer makkelijk toe te passen is. Ze noemt het ‘de truc van dankbaarheid’. “Noem vijf zaken op waarvoor je dankbaar bent. Doe dit dagelijks, minstens één keer per dag, maar meer indien nodig. Je zal voelen dat het je direct meer energie geeft. Je kan dit als bedrijfsleider doen, bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe klant hebt binnengehaald of als je webshop live gaat.”

Met andere woorden: vergeet de kleine dingen niet, ook deze geven jou meer (positieve) energie. Of om het met de woorden van Saartje Vandendriessche te zeggen: “Als je succes wil hebben, moeten dingen blijven bewegen. Beweging brengt succes met zich mee.”