Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Frederik Tibau, die ruim drie jaar de slag was bij Startups.be en Scale-ups.eu en in februari van dit jaar de overstap maakte naar technologiefederatie Agoria waar hij de functie van Expert Digital Innovation & Growth bekleedt.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik kan mateloos genieten van een avondje tafelen met familie of vrienden. Zowel het gastronomische restaurant als de betere brasserie kunnen me bekoren. En ook thuis experimenteer ik graag in de keuken. Uren in de potten roeren en een spannend gerecht tot een goed einde brengen geeft heel wat voldoening.”

“De extra calorieën moeten er nadien wel afgelopen of afgefietst worden. Ook voldoende sporten is van het allergrootste belang om tot rust te kunnen komen.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Een beetje in het verlengde van hierboven, durf ik al eens een mooi bedrag uit te geven aan een restaurantbezoek of een goede fles wijn. Als het lekker is en de ervaring was top, dan is dat geld goed besteed.”

“Ook voor citytrips en interessante reizen maak ik graag budget vrij, en daarnaast koop ik regelmatig boeken, die ik liefst lees op papier. Mijn CD-verslaving is sinds de komst van Spotify volledig verdwenen.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik vond Sapiens en Homo Deus van Yuval Harari en Bad Blood van John Carreyrou ongelofelijke eyeopeners, maar ik zou graag The Future is Asian van Parag Khanna willen aanraden. De ontwikkelingen in Azië hebben me van jongs af aan enorm geboeid, en Khanna beschrijft op een bijzonder boeiende manier hoe de wereld in snel tempo ‘azianiseert’. Hij probeert daarbij niet met een Westerse bril maar vanuit een Aziatisch oogpunt te kijken, en dat is enorm leerrijk en verfrissend.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Ik denk dat we in België enorm veel sterke start-ups en scale-ups hebben die in de komende jaren potten gaan breken. Om je een idee te geven: uit een recent onderzoek van Agoria blijkt dat Antwerpen binnen Europa één van de populairste steden is voor het aantrekken van investeerders naar jonge start-ups en scale-ups in manufacturing tech, terwijl Leuven zowaar op de tweede plaats staat in totaal geïnvesteerde bedragen in dergelijke bedrijfjes. We beseffen nog veel te weinig hoeveel troeven we in dit land hebben.”

“Dit gezegd zijnde, steek ik niet onder stoelen of banken dat ik erg veel bewondering heb voor de échte ‘born globals’ die begrijpen dat de wereld hun speelterrein is en dat ze hun afzetmarkten buiten België moeten gaan zoeken, en die daarom van meet af aan zwaar inzetten op internationalisering.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik heb de voorbije jaren tal van internationale missies georganiseerd voor Belgische start-ups en scale-ups, en als je nadien de feedback krijgt dat die missies top waren en dat de bedrijven er bijzonder veel aan gehad hebben, ben je daar best trots op. Net als op het feit dat je België tegelijkertijd toch een klein beetje op de kaart gezet hebt als interessant start-upland. En had ik mijn twee fantastische kinderen al genoemd?”