Van de uitvinding van het wiel tot de nieuwste technologie voor zonnepanelen: innovatie is altijd onlosmakelijk verbonden geweest met de evolutie van onze samenleving. Meer nog, zij is de kern van de vooruitgang van de mensheid. Een vlieger die nog steeds opgaat, vandaag misschien zelfs meer dan ooit.

Innovatie komt van overal

In deze bizarre tijden is innovatie nog nooit zo cruciaal geweest voor onze samenleving. Veel mensen hebben dan ook beslist om in volle coronacrisis aan de kant van de oplossing te staan. Links en recht komen er innovatieve ideeën bovengedreven, afkomstig van jong en oud. Deze gaan van handelingen om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan tot manieren om het telewerken efficiënter en draaglijker te maken voor de werknemers.

Zo ontwierp en 3D-printte een 14-jarige jongen uit de Verenigde Staten van thuis uit een plastieken houder, waaraan mondmaskers aan vast gemaakt kunnen worden zodat zorgverleners die een hele dag een mondmasker moeten dragen geen last meer hebben van de voortdurende spanning van de elastieken om hun oren. Zo zie je maar, innovatie kan van overal komen.

Waarom is innovatie zo belangrijk?

Simpel gezegd, zonder innovatie is er geen vooruitgang. Zowel om als bedrijf je Unfair Advantage te vinden of om vooruitgang te maken als samenleving, is innoveren een absolute must. Innovatie is onze vorm van het darwinisme. Overleven in de natuur, aldus de wet van de sterkste, is niet meer van toepassing in onze huidige maatschappij.

Waar we nu naartoe streven als globale samenleving is een zo hoog mogelijke levenskwaliteit voor iedereen, dit door oplossingen te zoeken voor de huidige problematieken. Van hernieuwbare energie tot alternatieve voedselbronnen, dit zijn de problemen die door ons aangepakt worden. Met andere woorden, is innovatie de sleutel tot een duurzame maatschappij vol levenskwaliteit.

Verbeelding

Wat de toekomst voor ons in petto heeft, is voor de meeste van ons een groot vraagteken. Dit deed ook Jean-Marc Côté in de jaren 1900 met zijn reeks futuristische tekeningen over ‘Frankrijk in het jaar 2000’. Hij liet daarin een toekomst zien die niet eens zo gek ver van de waarheid ligt: een maatschappij die enorm geautomatiseerd is. Maar ook wordt er een samenleving voorgesteld die enorm dicht en persoonlijk samenleeft met zoogdieren, vliegende auto’s of een maatschappij waarbij de twee gecombineerd worden. Wat er wel in deze schilderijen ontbreek, is de ruimtevaart. Zo zie je maar dat de verbeelding beperkt wordt door de technologie die bekend is bij de mens.

Fascinerende tijden voor een cheeta

Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat er extreem fascinerende tijden aankomen. Hoewel we te laat op deze wereld zijn geboren om de aarde te ontdekken, en te vroeg om de ruimte te exploreren, zitten we middenin de explosie van technologische innovatie.

De vooruitgang van elektronica, software, auto’s, enzovoort; is de laatste 50 jaar ongelooflijk snel gegaan, en het tempo van innovatie blijft alsmaar toenemen. Om daarover na te denken, en pasklare oplossingen te vinden voor onze ondernemers haal ik de cheeta in mij naar boven. Door onder meer mijn snelheid, focus, territorium en wendbaarheid op punt te zetten als bedrijfsleider, laat ik mijn concurrenten gissen naar mijn aantrekkingskracht en zet ik mezelf in de schijnwerpers. Hoeveel cheeta zit er in jou?