Nu de zomer er bijna op zit, vragen velen van ons zich af: ‘Wat nu?’ De reisbeperkingen, social distancing en mondmaskerplicht in publieke ruimtes maakten dat onze zomervakantie niet verliep zoals we gewend zijn. Spontaan iets doen was moeilijk, wanneer je vooraf een tafel in een restaurant of ruimte aan het strand dient te reserveren. Waarschijnlijk nam onze vakantie daardoor onze vermoeidheid en stress niet helemaal weg. De terugkeer naar het werk – thuis, op kantoor of een combinatie van beide - zal niet heel anders aangevoeld hebben dan in de afgelopen zes maanden. Hoe zorg je er voor dat je toch je veerkracht behoudt? En hoe kan je onzekerheid omzetten in nieuwe opportuniteiten?

Gemene deler

De cocktail van economische malaise en persoonlijke stress - zoals de onzekerheid over je baan, zorgen over je gezondheid, eenzaamheid en isolatie - zorgt ervoor dat mensen zich anders gedragen. McKinsey’s consumer sentiment surveys tonen ons dat we nu veel meer tijd passief doorbrengen en veel digitale content consumeren. Dit brengt schade toe aan de veerkracht van mensen én organisaties.

Tot de tijd dat er een vaccin is en we ons oude leven kunnen hervatten, blijven de economische gevolgen onvoorspelbaar. Een aantal bedrijven overleeft het waarschijnlijk niet. Afhankelijk van de sector is de schade die de crisis aanricht per bedrijf verschillend.

Toch is er ook een gemene deler. Bedrijven moeten een werkomgeving creëren die zowel het fysieke als mentale welzijn van hun mensen garandeert. Hun medewerkers moeten dan weer leren omgaan met de vermoeidheid en stress die het gevolg zijn van de druk om tijdens een crisis te presteren. Veerkracht is voor beide partijen cruciaal om te overleven en te groeien.

Je kan ook zélf actie ondernemen om jouw veerkracht te versterken. Vaak kunnen kleine veranderingen in je dagelijkse routine al een groot verschil maken. Hieronder volgen een paar tips:

1. ‘Deep Work’– concentreer je zonder je te laten afleiden

Het is best uitdagend om thuis te werken. Afleiding loert constant om de hoek. Je houdt een oogje in het zeil wanneer je al of niet studerende kinderen in huis hebt of je werkt met andere gezinsleden in dezelfde ruimte. Een keukentafel of slaapkamer die snel in werkruimte werd omgetoverd. Niet te vergelijken met de kantoorinfrastructuur op het werk. Bovendien dienden velen van ons vertrouwd te raken met nieuwe technologieën en manieren om samen te werken. De continuïteit van het bedrijf diende immers te worden gewaarborgd. Niet gek dus als je je overweldigd en gestrest voelt. Zeker omdat het einde van de crisis voorlopig nog niet in zicht is en de nieuwe manier van (online) werken snel de nieuwe norm werd.

Probeer (gratis) online cursussen en mindfulness-trainingen uit die je leren hoe kalm en gefocust te blijven. Is er echt te veel afleiding, plan dan regelmatig een ‘Deep Work’-sessie. In zijn boek Deep Work, Rules for Focused Success in a Distracted World, beschrijft Cal Newport hoe je via Deep Work een ‘laser focus’ op je werk kan houden. Deze methode helpt je om je maximaal, zonder enige afleiding, te concentreren. Eens je in zo’n flow zit, presteer je het beste.

Eens we onze hersenen getraind hebben om elke dag te focussen op die paar dingen die we heel goed willen doen - in plaats van honderden kleine dingen half te doen - zal niet alleen onze productiviteit toenemen, maar voelen we ons ook gelukkiger omdat we een taak tot tevredenheid hebben afgerond. Hoe train je nu je hersenen?

  • Blokkeer tijd in je agenda (Newport beveelt een minimum van 90 minuten aan). Zo geef je een taak, net als een afspraak of een meeting, de tijd die ze verdient. Hou je vervolgens aan de tijd die je hiervoor gereserveerd hebt.
  • Pas de 20% regel toe. Verkort je deadline met 20 procent. Door een taak een zekere dringendheid toe te kennen, zul je eerder geneigd zijn om deze op tijd te voltooien.
  • Bereid je voor op Deep Work. Ruim je bureau op, hang een bordje met ‘Niet storen’ aan je deur of neem plaats in een rustige ruimte. Dit zijn allemaal dingen waarmee je jouw brein het signaal geeft om het contact met de rest van de wereld ‘uit’ te zetten, zodat je je volledig kan focussen op het werk dat moet gebeuren.
  • Zero-tolerance. Zelfs een vluchtige blik op je telefoon of mailbox doet je focus verslappen. Uit onderzoek blijkt dat het tot 25 minuten kan duren om je focus na afleiding terug te krijgen. Zorg er voor dat geen enkele afleiding je van jouw werk kan houden - sluit je mailbox af en zet je telefoon op stil!

In aanvulling op ‘mentale fitness’ is het goed om regelmatig fysieke oefeningen te doen om je hoofd leeg te maken. Maak een korte wandeling, ga vroeg in de ochtend een rondje joggen of maak je spieren los met yoga-oefeningen. Ook kan je je hersenspieren ontspannen door, zonder iets anders te doen, een paar minuten uit het raam te staren. Zo maak je in je hoofd weer ruimte vrij voor nieuwe ideeën.

2. De ‘Power of Purpose’ – meer veerkracht door doelgericht leven

Het hebben van een doel helpt je om met onzekerheid om te gaan. Onderzoek dat McKinsey deed tijdens de pandemie, wijst uit dat mensen met een duidelijk doel voor ogen veerkrachtiger zijn en sneller herstellen van tegenslagen. Hun welzijn en betrokkenheid is vijf keer zo groot dan mensen zonder specifiek doel.

Medewerkers die een doel hebben dat goed aansluit bij hun werk zijn productiever. Omdat het hebben van een individueel doel zowel impact heeft op je gezondheid als op je motivatie is het cruciaal voor organisaties om de kracht van zo’n persoonlijk doel te omarmen. Het vergroot de betrokkenheid van medewerkers, zorgt voor een sterkere verbondenheid binnen het bedrijf en vergroot het welzijn van medewerkers.

Medewerkers die een doel hebben dat goed aansluit bij hun werk zijn productiever

Wetenschappelijk onderzoek toont ons dat iemands gevoel voor ‘purpose’ geen vaststaand feit is. Wat we betekenisvol vinden, verandert vaak en kantelt soms heel snel. Zeker als reactie op ingrijpende gebeurtenissen, zoals de huidige pandemie of een sterfgeval. De behoefte om een persoonlijke bijdrage te leveren kan omslaan in de behoefte iets voor de samenleving te betekenen.

Ook kan de behoefte aan onafhankelijkheid in tijden van onzekerheid juist omslaan in behoefte aan stabiliteit. Het is goed om regelmatig stil te staan bij jouw doelstellingen op zowel werk- als privévlak. Weet voor jezelf welke projecten of activiteiten je betrokken houden, energie geven en gelukkig maken.

3. Cultiveer een “Growth Mindset” – Yes You Can!

Tijden van crisis brengen vaak uitdagingen met zich mee die om een nieuwe aanpak, een andere ingesteldheid of nieuwe vaardigheden vragen. Ga je de uitdagingen aan of denk je dat het je niet gaat lukken? Als dat laatste het geval is, bedenk dan dat je de mogelijkheid hebt om je brein te trainen in een positieve ingesteldheid. Het zijn niet je diploma’s of kwalificaties die je in staat stellen om een uitdaging aan te gaan. Staat jouw persoonlijke groei centraal in je ingesteldheid, dan kom je er gegarandeerd.

Het zijn niet je diploma’s of kwalificaties die je in staat stellen om een uitdaging aan te gaan. Staat jouw persoonlijke groei centraal in je ingesteldheid, dan kom je er gegarandeerd

Volgens Dr. Carol Dweck, een wereldberoemde psycholoog werkzaam aan Stanford University, worden succes op school, het werk en in de sport voor een groot deel beïnvloed door hoe we denken over onze talenten en kwaliteiten. Mensen met een starre denkwijze - die geloven dat hun kwaliteiten in steen zijn gebeiteld - zullen minder snel groeien dan mensen die geloven in persoonlijke groei en het feit dat ze nieuwe kwaliteiten kunnen ontwikkelen. Als je tijd en moeite steekt in een nieuwe uitdaging kan je je brein trainen om te leren en problemen op te lossen.

Ons brein is ontzettend flexibel. Als je een taak of activiteit uitvoert, werken groepen neuronen in jouw brein samen om elektrochemische paden te creëren en connecties tussen hersencellen te versterken. Carol Dweck ontdekte dat wanneer een groep studenten is aangeleerd om uit hun comfortzone te komen om iets nieuws en moeilijks te leren, ze beter presteren dan anderen. De neuronen in hun brein maken namelijk nieuwe en sterkere connecties aan.

Ons brein past zich heel goed aan, op voorwaarde dat het wordt uitgedaagd. De kunst bestaat erin de juiste snaar te raken die die er voor zorgt dat inspanningen leiden tot het goed afronden van een taak. Hoe te beginnen? Neem taken op die uitdagend voor je zijn - zoals het schrijven van je eerste blog, het aanleren van nieuwe vaardigheden of door een taak op je te nemen die buiten je dagelijkse routine valt.

Future proof

Door het steeds hogere tempo waarin veranderingen zich voltrekken is het cruciaal om de mensen in het bedrijf centraal te stellen. Hun fysieke en geestelijke welzijn is de belangrijkste pijler van een gezonde en succesvolle organisatie.

Toch is dit niet alleen de verantwoordelijkheid van het bedrijf. Ook op persoonlijk niveau dien je zelf verantwoordelijkheid te nemen en te werken aan het vergroten van je veerkracht zodat je voorbereid bent op een nieuwe toekomst. Ook kan je anderen daarin helpen en ondersteunen. Zodoende kunnen we samen een werkomgeving creëren waarin ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, een goede balans tussen werk en privé, en vooral waar geluk en gezondheid voorop staan.