In deze minireeks laten we specialisten van Gumption Group aan het woord met tips voor thuiswerken in coronatijden. Vandaag: Jana Wuyts (38), sinds vijf jaar Social Media Manager bij Gumption Group. Zij werkte ook voor deze aanhoudende crisis al het grootste gedeelte van de tijd remote. Dit zijn haar vijf tips. 

Ik werk meestal thuis omdat ik in de Oostkantons woon. Ver weg van de bewoonde wereld. Het duurt twee uur voor ik op één van onze kantoren ben, dus dat is niet elke dag haalbaar. In mijn vak kan dat, ik ben geen uitzondering. Sociale media management en copywriting: het zijn digitale jobs waar telewerk al langer dan vandaag ingeburgerd is. 

Tip 1: vergeet niet af en toe te pauzeren

Het is even wennen om thuis te werken. Maar je kan bergen verzetten omdat je heel geconcentreerd werkt. Soms verlies ik me in mijn concentratie. Pas na enkele uren besef dat ik nog steeds over mijn toetsenbord gebogen zit. Dus op tijd pauzes inlassen: dat is zeker belangrijk. Ik heb halters naast mijn bureau liggen waar ik tussendoor oefeningen mee doe. Of ik ren eens met de hond door de tuin. 

Tip 2: werk met tijdsblokken

Ik noteer nauwgezet hoe lang ik aan een opdracht werk. Logisch als freelancer, maar ik heb gemerkt dat het de productiviteit verhoogt. Zoals Ingvar Kamprad van Ikea ooit zei: deel je tijd op in tien minuten, en zorg dat je die nuttig besteedt. Je zal zo minder tijd verliezen, en heel productief kunnen werken. 

Tip 3: houd elkaar regelmatig op de hoogte

Communicatie is super belangrijk. Duidelijk zeggen waar je mee bezig bent. Regelmatig een stand van zaken geven, ook als dat niet wordt gevraagd. Je ziet elkaar niet meer op kantoor, dus het is nodig om die spontane ontmoetingen te compenseren. Deadlines afspreken, je timing goed bewaken. En bellen in plaats van mailen, zeker bij gevoelige onderwerpen. Maar dat geldt eigenlijk altijd, toch? 

Tip 4: maak duidelijke afspraken rond online meetings

Wat online meetings betreft: het is vaak nuttig om vooraf duidelijk af te spreken wie de meeting leidt. Omdat je minder een beroep kunt doen op lichaamstaal, en omdat je makkelijker door elkaar praat, is het nuttig dat één iemand de regie in handen houdt. Op tijd komen en je techniek op voorhand even checken: dat helpt ook. 

Tip 5: maak af en toe een deugddoende wandeling

Maak van je middagpauze gebruik om een wandeling te maken. Goed voor je 10.000 stappen. Plus: je hersenen krijgen meer zuurstof, en dat geeft je inspiratie. Ik heb de beste ideeën wanneer ik aan het wandelen ben. Op een of andere manier werkt je brein anders als je beweegt.

Het is de beste manier om stress kwijt te raken, en om oplossingen te vinden die je vanachter je bureau niet ziet. Als het me even allemaal even te veel wordt, sta ik op en ga ik naar buiten. Het lijkt tegenstrijdig, omdat je de berg werk alleen maar ziet groeien. Maar het werkt dus wel degelijk ongelofelijk goed.