Boeken houden me al sinds mijn jeugdjaren bezig en tijdens de voorbije pandemie heb ik er heel wat verslonden. Zowel op papier als in luistervorm. Naar aanleiding van de Boekenweek deel ik graag enkele titels die me als manager en als persoon door de jaren heen geïnspireerd en gevormd hebben.

1. Atomic Habits van James Clear

Hoe kan je met enkele kleine aanpassingen je dag efficiënter indelen en gewoontes kweken die alles een stuk eenvoudiger maken? Dat is de rode draad van het boek Atomics Habits dat ik in de eerste lockdown in audiovorm beluisterd heb. Als lezer krijg je heel wat uit het leven gegrepen praktische tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo heb ik een aantal vaste gewoontes aan mijn ochtendritueel toegevoegd: voor, tijdens en na mijn eerste koffie van de dag. Ook de boventitel van het boek ‘Tiny Changes, Remarkable Results’ sprak mij heel erg aan vooral omdat we het idee bij Salesforce Belux dagelijks toepassen.

Sinds mijn start als country leader vorig jaar heb ik grote beslissingen moeten en durven nemen en veranderingen moeten doorvoeren. Maar als je op een duurzame manier wil veranderen, loont het om voornamelijk kleine dingen aan te passen en daar goed over te communiceren, aldus Clear. Daar kan ik me volledig in vinden. Door medewerkers in processen mee te nemen, kleine veranderingen stap per stap door te voeren (bijvoorbeeld rond forecasting, aanwerving en onboarding), updates te geven, feedback te vragen, probeer ik inclusieve beslissingen te nemen waarin medewerkers betrokken zijn en waarmee je een groot draagvlak creëert.

2. Alle boeken van Brené Brown

Lang voor iedereen in de ban geraakte van Brené Brown, was ik al fan van haar ideeën. Haar boeken, zoals Dare To Lead, en TED Talks hebben mij geholpen om een eigen managementstijl te ontwikkelen. Brené Brown heeft me doen nadenken over empathisch, door waarden gedreven, authentiek leiderschap. Ik voel me daardoor ook zekerder als leider. Je hoeft immers niet altijd alles te weten. Hoe je dit combineert met een sterke cultuur van verantwoordelijkheid lees je The Power of Vulnerability.

Welke Brené Brown-boeken nog aanraders zijn? Een recente aanwinst voor mijn thuisbibliotheek is Atlas of the Heart, een boek waarin ze ingaat op de kracht van taal. Storytelling is bijvoorbeeld ook voor Salesforce heel belangrijk om onze cultuur verder op te bouwen. Behalve de boeken zijn haar podcasts Dare To Lead en Unlocking Us het beluisteren waard. Voor mij is het de ideale manier om onder andere tijdens het hardlopen mijn hoofd leeg te maken’, het geeft me extra energie en nieuwe ideeën.

In de podcasts duiken bovendien regelmatig andere superhelden van me op. Simon Sinek en zijn boek The Infinite Game hebben me als leider gestimuleerd om op langere termijn te durven denken en niet enkel van kwartaal tot kwartaal. Ook Adam Grant was al te gast in haar podcasts. Van hem kan ik Think Again en Give and Take aanbevelen. Hij praat over delen en teruggeven als sleutel tot succes, zo’n cultuur is precies wat ik herken in Salesforce en waarom ik me er thuisvoel.

3. Pillars of the Earth van Ken Follett

In mijn kinderjaren heb ik alle boeken van Thea Beckman gelezen en Kruistocht in Spijkerbroek was uiteraard mijn favoriet. Boeken over geschiedenis hebben me altijd aangesproken. Als je het verleden goed kent, kan je mensen, culturen en politiek beter begrijpen.

In Pillars of the Earth neemt Ken Follett je mee naar een andere wereld. Ik heb het ooit uitgeleend aan een vriend die in de vastgoedsector werkte en ook onder de indruk was van hoe Follett je de wereld van architectuur laat ontdekken. Helaas was die vriend ernstig ziek toen hij het las en is hij intussen overleden. Daardoor ben ik om emotionele redenen ook zeer gehecht aan mijn exemplaar van dit boek.

4. Option B van Adam Grant & Sheryl Sandberg

Een paar maanden na het overlijden van mijn beste vriend las ik dit boek van Sheryl Sandberg en de al eerder genoemde Adam Grant. Het hielp me begrijpen wat verdriet en gemis met je doen en dat het best oké is wat je voelt tijdens een rouwproces. Het is een verhaal over veerkracht, loslaten, voor jezelf zorgen en stilaan weer perspectief vinden. In die zin biedt het boek ook een perfecte leidraad om na alle veranderingen van de voorbije pandemie terug meer weerbaarheid op te bouwen.