“Er moet veel meer gefocust worden op wat je te wachten staat nà het student-ondernemerschap”

"> “Er moet veel meer gefocust worden op wat je te wachten staat nà het student-ondernemerschap”

Dit artikel werd gebaseerd op een interview van Tumble Talks. De volledige aflevering kan je hieronder bekijken.

Als student kiezen om ondernemer te worden. Is dat zelfs een beroep? En hoe word je dan een ‘échte ondernemer' na je studies?

Matthias Browaeys had als student-ondernemer met Acte Avec Tact heel wat dromen, maar geen concrete doelen. "Heel leuk die periode, maar er moet veel meer gefocust worden op wat er volgt nà het student-ondernemerschap. Ook dromen hebben een deadline", vertelt Matthias in een gesprek met Rutger Desmedt, die met Tumble Talks ondernemers interviewt over hun gefaalde start-up, zodat andere ondernemers ervan leren en niet dezelfde fouten maken.

Zo zit ik niet in elkaar

Voor Matthias begon het allemaal tijdens zijn studie KMO-management. Voor zijn bachelorproef werd hij - samen met enkele studiegenoten - veronderstelt binnen de twee weken op de proppen te komen met een innovatief bedrijfsidee.

Via een bevriende bankier besliste Matthias om iets te gaan doen rond de ‘winwinlening', een maatregel van de overheid waarbij particulieren kunnen investeren in kleine ondernemingen. “Met ons concept WinWinner behaalden we goede punten, maar ik zou het jammer gevonden hebben als we daar verder niets mee hadden gedaan. Zo zit ik niet in elkaar.”

Matthias gaat alleen verder met WinWinner, maar al snel slaagt de twijfel toe. “Ik was begonnen met een idee dat zomaar gegroeid was, maar ergens besefte ik dat dat niet per sé een onderwerp was waar ik erg wild van werd. Het is toen dat ik Gilles ben tegengekomen, die bezig was met een trendy kleding label Acte Avec Tact”, vertelt Matthias.

Mensen waren op social media enthousiast over ons merk, maar aankopen bleven uit

Het duo bundelt hun krachten en lanceren samen een eerste kledinglijn. “We zagen in het begin echt een piek in onze verkoop. Maar plots was dat weg. Mensen praatten volop over de kledij op sociale media, maar de aankopen bleven uit,” legt Matthias uit.

Op dat moment kreeg niet alleen de motivatie een deuk. Tegelijkertijd begon ook WinWinner te lopen. “Waar ik een jaar ervoor nog niet helemaal geloofde dat het concept dàt was, besefte ik toen dat ik met WinWinner echt wel iets kon gaan verwezenlijken. Die motivatie is enorm belangrijk. Ik heb dan ook eerlijk aan Gilles moeten zeggen dat ik dit niet langer kon volhouden”

Matthias met de mede-oprichter van WinWinner, Aelbrecht Van Damme

Het grootste probleem met Acte Avec Tact was dat wij dromen hadden, maar geen concrete doelen. Bij WinWinner nu hebben we nog altijd dromen, maar wij geven die dromen een deadline. Het is belangrijk dat je doelen gaat bepalen en heel duidelijk weet wat je wil gaan bereiken op een bepaalde tijd.”

“Ook dromen hebben een deadline”

Daarnaast bleek de stap van student-ondernemer naar écht ondernemer toch niet zo vanzelfsprekend. “Het is leuk dat je onder het statuut van student-ondernemer je proof of concept kan gaan testen, maar er moet nog veel meer verteld worden over wat er je te wachten staat nà die periode. Niet enkel word je plots geconfronteerd met de zwaardere financiële druk door zaken als sociale bijdragen, maar ook je motivatie kunnen behouden is belangrijk. Ik kan me niet inbeelden dat je ondernemer wordt en je op je gemakje start onder het motto van ‘We zien wel’. Ondernemen is jezelf echt dubbel plooien.”

Ik kan me niet inbeelden dat je als ondernemer op je gemakje start onder het motto van ‘We zien wel’. Ondernemen is jezelf echt dubbel plooien.

Waar ben ik mee bezig?

Vandaag lijkt Matthias en zijn WinWinner-team het ene na het andere groeiproject succesvol te helpen met hun financiering. Toch blijft het ondernemen elke dag weer een uitdaging. “Ik heb het er soms wel lastig mee om mijn leeftijdsgenoten te zien met een chique auto voor de deur en wekelijkse etentjes. Dan denk ik wel eens van: ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig?’

Soms denk ik wel eens van: 'waar ben ik eigenlijk mee bezig?'

Gelukkig heb ik heel wat andere ondernemers om mij heen. Een tijdje terug kwam ik zelfs een succesvol ondernemer tegen die aan het werken was in een café. Dat gaf me toen echt wel even dat gevoel van: ‘oef, er zijn nog succesvolle ondernemers die het ook op die manier doen.’

Bovendien haal ik meer motivatie uit elke stap vooruit. Anderen halen misschien meer voldoening om te werken in een grote onderneming of in het bezit zijn van een dikke bedrijfsauto, terwijl ik primitiever leef, maar wel bezig ben met het uitbouwen van een bloeiende onderneming."

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.664 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief