Vijf op een rij: een blik in het leven van Louis Jonckheere

Vijf op een rij: een blik in het leven van Louis Jonckheere

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Louis Jonckheere, co-founder en Chief Product Officer van Showpad.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Naast mijn drukke ondernemersbestaan probeer ik zoveel mogelijk tijd door te brengen met de familie. Ik heb een zoon van twee jaar - Lowie - en een dochter van drie en half jaar - Olivia. Aangezien we iedere dag al zoveel uren spenderen voor digitale schermen, maken we het liefst van grote natuurwandelingen, in binnen- én buitenland.”

“In de winter vind ik het heerlijk vertoeven in de bergen, vooral dan om te snowboarden. Het is een van die weinige momenten waarop ik mijn geest volledig kan leegmaken.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik hou van design en architectuur. Het is een liefde die ik deel met mijn vrouw, die architecte is.”

“Ik geef dus ook graag geld uit aan meubels, inrichting, enzovoort. Zo ben ik helemaal gek op het postmodernisme. De architectuur en het design van die tijd vind ik fenomenaal. Als ik dan eens unieke stukken uit die periode vind, kan ik daar geld aan uitgeven.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden?

The power of Habit van Charles Duhigg. Het is een boek dat ik al een paar jaar geleden heb gelezen, maar ik gebruik het iedere dag nog in de praktijk.”

“Het gaat over 'gewoontes', over het waarom ze bestaan - met heel wat wetenschappelijke onderbouw - en hoe je ze kan veranderen. Zeker dat laatste is belangrijk, aangezien je als persoon maar ook als bedrijf in de wereld van vandaag constant moet veranderen. Highly recommended!”

“Als ik nog een tweede tip mag geven, specifiek voor ondernemers of werknemers van start-ups, zou ik zeggen: The Hard Thing About Hard Things van Ben Horowitz. Die man is co-founder van Andreessen Horowitz, het bekendste venture capital bedrijf ter wereld, en wordt gezien als één van de meest ervaren en gerespecteerde ondernemers in Silicon Valley.”

“Het boek begint eigenlijk met uit te leggen dat je als ondernemer geen managementboeken hebt die jou de weg wijzen. Er is met andere woorden geen theorie voor start-ups. Het enige wat je kan delen, zijn verhalen en ervaringen, met lessons learned. En dat is wat Ben Horowitz ook doet. Het is een boek dat je veel steun zal geven bij het ondernemen.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Daar hoef ik niet lang over na te denken: Byteflies. Opgericht door twee Vlamingen, Hans Danneels en Hans De Clerq. Zij hebben een ongelofelijk sterke technologie ontwikkeld die de grote farmabedrijven helpt met het creëren van health wearables, kleine apparaten die patiënten kunnen dragen zodat ze ook buiten een ziekenhuis gemonitord kunnen worden.”

“Byteflies is een bedrijf dat mee aan de basis kan liggen van een onwaarschijnlijke revolutie in de medische wereld. Ze hebben alleszins de technologie en de mensen om het helemaal waar te maken. Watch those guys!

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Los van mijn kinderen ben ik het meest trots op wat we tot nu toe hebben verwezenlijkt met Showpad. En dan heb ik het niet over de cijfers maar over het feit dat we met 400 werknemers nog steeds dezelfde cultuur en values hebben als tijdens de begindagen.”

“We hadden onlangs ons klantenevent in Gent, Showtime: iedere keer toen ik van onze klanten te hore kreeg hoe graag ze samenwerken met onze mensen, maakte mij dat zo ontzettend trots. Werkelijk elke klant waarmee ik babbelde, gaf me een compliment over het team. Een dergelijke erkenning is voor een founder van onschatbare waarde.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.524 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief