Zes tips om een snelgroeiend bedrijf naar de top te loodsen

Zes tips om een snelgroeiend bedrijf naar de top te loodsen

België telt veel topondernemers. Maar hoe bouw je zelf een professioneel bedrijf uit? Bruno Peelaers, programmadirecteur van Belgium Best Managed Companies bij Deloitte Private, helpt dagelijks bedrijven met het bepalen van hun bedrijfsstrategie. Hij heeft dus een goed zicht op de uitdagingen waar veel groeiende bedrijven mee kampen. Dit zijn zijn zes tips om een snelgroeiend bedrijf naar de top te loodsen!

1. Durf je strategie bij te sturen

Elk bedrijf heeft een goede strategie nodig. Eentje die alle neuzen in dezelfde richting krijgt. Maar ook één die aangeeft wat jouw bedrijf niet doet. Volgens Peelaers is het belangrijk dat een bedrijf niet van alle markten thuis wil zijn, want dat zorgt voor verwatering van de unique selling points van het bedrijf.

Daarnaast staart een bedrijf zich beter niet blind op de successen uit het verleden. “Een bedrijfsstrategie is niet gebeiteld in steen. Sta 1 à 2 keer per jaar stil bij de evoluties van jouw bedrijf en pas jouw strategie aan indien nodig. Kom buiten en laat u inspireren door leveranciers, partners en klanten”, stelt Bruno.

2. Durf innoveren

Zoek uit welke vaardigheden je bedrijf nodig heeft om te evolueren. Dat gaat verder dan enkel personeelsuitbreiding. Experimenteren met nieuwe technologieën en nieuwe ideeën maken je bedrijf sterker. Peelaers: “Denk aan e-commerce, artificiële intelligentie of big data. Zij kunnen de huidige bedrijfsprocessen verbeteren. Investeer wel niet halsoverkop. Bepaal eerst welke vaardigheden je onderneming morgen nodig heeft. Elk bedrijf heeft namelijk andere behoeften.”

3. Durf je personeel uitdagen

Je bedrijf is niets zonder gemotiveerd personeel. Dat gaat verder dan een goed salarispakket. “Creëer een omgeving die je mensen voldoende uitdagingen en kansen geeft om te evolueren”, aldus Bruno Peelaers. “Geef hen doelstellingen, duidelijke feedback en investeer in trainingen om hen de volgende stap in hun carrière te laten zetten. Op die manier zullen je mensen het beste van zichzelf geven en je bedrijf trouw blijven. Laat je niet tegenhouden om je medewerkers opleidingen te laten volgen uit angst om dat ze ooit het bedrijf zouden verlaten. Geef de leiders van morgen net kansen in je bedrijf.”

4. Durf de bedrijfscijfers onder ogen te zien

Als je je bedrijf professioneel wil beheren, durf de financiële stromen binnen je onderneming dan grondig tegen het licht te houden. Gebruik ook je cijfers om te beslissen wat je volgende stap zal zijn. Dat betekent ook dat je best KPI’s definieert, maar ook nauwgezet opvolgt hoe de weg ernaartoe verloopt. Bruno Peelaers: “Wacht niet tot het einde van het jaar om met je boekhouder naar de cijfers te kijken. Dan loop je het risico dat het te laat is. Gebruik je boekhouding als kompas, niet enkel als rapporteringsmiddel.”

5. Durf bureaucratie buiten te houden

Elk bedrijf heeft processen nodig. Maar trap niet in de val om voor elke kleinigheid een handleiding uit te werken. “Bureaucratie bedreigt de dynamiek van je bedrijf. Ieder bedrijf zoekt best een gezonde balans op tussen processen en efficiëntie”, weet Bruno Peelaers. Die balans verschilt van bedrijf tot bedrijf, want dat is afhankelijk van de cultuur en het DNA van je organisatie.

6. Durf beslissingen in vraag stellen

Tot slot mag je ook de Raad van Bestuur uitdagen om de visie van het bedrijf te evalueren. Vermijd despotisme. “Het is niet omdat iemand al jaren aan het hoofd van een bedrijf staat dat hij of zij de wijsheid in pacht heeft. Zorg daarom voor een goede governance dat toelaat met een frisse blik te kijken naar je bedrijf”, besluit Peelaers.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.893 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief