Deze onderneemster verliet Immoweb voor haar eigen start-up: “Wij doen aan ecosysteem denken: we zien geen concurrenten, wel partners”

Deze onderneemster verliet Immoweb voor haar eigen start-up: “Wij doen aan ecosysteem denken: we zien geen concurrenten, wel partners”

“De reden waarom ik uiteindelijk zelf een bedrijf startte? Ik wilde een leuke werkomgeving creëren.” Op 44-jarige leeftijd verliet onderneemster Ingrid Willems Belgiës grootste vastgoedsite Immoweb en richtte ze mee DataScouts op. “Ik mag dan wel ervaring hebben met het leiden van een team, maar ik ben net zoals elke ondernemer from scratch begonnen. Met beide voetjes op de grond”, vertelt ze in deze nieuwe aflevering van Techmag.

Ecosysteemdenken tot op het bot

Wie is de grootste concurrent van jouw bedrijf en hoe ziet het ecosysteem van je bedrijf eruit? De oplossing van DataScouts brengt het voor jou in kaart. Ingenieur Jan Vansteelandt en Ingrid Willems richtten hun bedrijfje drie jaar geleden op, en haalden al snel enkele grote klanten binnen.

“We hebben een duidelijke visie en weten waar we naartoe willen”, vertelt Willems. “Dat helpt. Elke dag opnieuw doen we aan ecosysteemdenken. Ik weet wel dat het belangrijk is om aan je concurrentiële positionering te werken, maar die verandert als je je concurrenten niet als rivalen beschouwt. Wij denken in termen van ‘partners’. In het huidige platformtijdperk doe je bijna niets helemaal alleen: je moet echt openstaan voor samenwerkingen.”

Daarom staat DataScouts erop dat het de vinger aan de pols houdt van klanten. Zo kunnen ze haast in cocreatie de best mogelijke oplossing bouwen. “In België heerst er soms wel de ‘we doen het zelf’-mentaliteit”, geeft ze toe. “We verkopen sneller in het buitenland. Dus was het een goed idee om snel internationaal te denken.”

Datagedreven, mensgericht

DataScouts mag dan wel een databedrijf pur sang zijn, de start-up besteedt veel aandacht aan de menselijke factor. “Tussen ons als founders heerst er veel vertrouwen, en dan gaan er veel dingen vanzelf”, verduidelijkt ze. “Dat weten we ook uit te stralen naar het team én onze klanten. Hebben wij intern nooit moeilijke momenten? Tuurlijk wel. Maar die basis is er, en dat maakt dat we opgewassen zijn tegen uitdagingen en tegenslagen. In die zin is de band tussen co-founders absoluut vergelijkbaar met een huwelijk.”

Benieuwd naar meer? Mis geen enkele episode en abonneer je hier op Techmag!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.818 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief