Dat het klimaat hoog op de politieke agenda staat, mag geen verrassing zijn. Niet alleen de consument moet daar uiteindelijk aan meewerken, ook voor het bedrijfsleven is een rol weggelegd.

Warmetruiendag, oude peertjes vervangen door ledverlichting en korter douchen. We weten heus wel hoe we energie kunnen besparen, alleen doen we het nog te weinig. En dat geldt al helemaal op de werkvloer. Waar je thuis nog enigszins verantwoordelijkheidsgevoel hebt voor het energieverbruik, is het ownership op de bedrijfsvloer daarin ver te zoeken. Hoe kan je als bedrijf nu daadwerkelijk verschil maken? Ik geef je graag enkele tips!

1. Slimme IT

Een gemiddeld kantoor staat vol computers, schermen, servers en bijbehorende randapparatuur. Energievreters dus. Nu thuis alles ‘smart’ wordt, is het tijd om dit op de werkvloer ook door te voeren. Er zijn nu platformen in omloop die erop gericht zijn om met behulp van de laatste technologie efficiënter met energie om te gaan. Door zo’n IoT-connected platform wordt bedrijfshardware gecombineerd met cloud-gebaseerde software. Hierdoor krijgen IT-managers inzicht en toegang tot het totale energieverbruik: zij zien hoeveel stroom er per bureau, afdeling of verdieping wordt verbruikt.

Ook wordt het zichtbaar welke apparaten op de werkvloer ’s nachts onnodig aan staan. Hierdoor wordt de algehele energie-efficiëntie van het kantoor verbeterd: er worden betere beslissingen gemaakt over hoeveel ruimte er daadwerkelijk nodig is. Zo kan er veel energie worden bespaard.

2. Mentaliteitsbeleid

Wanneer er nieuw personeel wordt aangenomen, is het slim om bij de zogeheten ‘onboarding’ meteen het energiebeleid mee te nemen. Wanneer dat als pijler in de bedrijfscultuur wordt meegenomen, is het voor de nieuwe medewerker niet meer dan vanzelfsprekend om er zo mee om te gaan.

Punten van aandacht zijn het niet onnodig aan laten staan van lampen, verwarmingen en apparaten. Deze laatste categorie is extra belangrijk – zelfs wanneer apparaten zijn ingestoken, maar niet ‘aan’ staan, verbruiken ze energie. En ga eens na: hoe vaak wordt bijvoorbeeld een printer daadwerkelijk nog gebruikt op een dag? Het is qua energieverbruik dus logischer om deze alleen in te steken wanneer je hem gaat gebruiken.

Ook het vermijden van files en het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer hoort hierbij, maar dit vereist wel een stuk flexibiliteit vanuit de werkgever. En niet alleen het nieuwe personeel, maar ook huidige collega’s moeten hier op worden geattendeerd. Door herhaaldelijk aandacht aan het onderwerp te besteden, zal langzaam maar zeker gedragsverandering plaatsvinden.

3. Piek er niet over

Ook kun je ervoor kiezen een energieregistratie- en bewakingssysteem gebruiken. Zo zie je wat je energiegebruik gedurende een dag is en hoe je door slimmere instellingen energie kunt besparen. Het goed instellen en inregelen van de klimaatinstallatie voorkomt energieverspilling.

Tot slot is het geen slecht idee om de energierekening af te speuren naar piekmomenten. Het is niet het meest spannende werk, maar het is wel rendabel. Deze piekbelasting ontstaat bijvoorbeeld bij het opstarten van apparaten (’s ochtends rond 08.30 uur, bijvoorbeeld). De vermogensbehoefte die dit vraagt van het energienet heeft een prijs.

Ook al is dat maar een enkel moment van de dag, het tarief wordt aangepast naar deze maximaal benodigde behoefte. Wanneer je zorgt voor enige spreiding van de opstartactiviteiten, vermijd je onnodige kosten voor de dagelijkse piekafname.

Voer deze tips door, en je zal snel het verschil merken!