Hans Constandt (Ontoforce): “Je bouwt pas een schaalbaar bedrijf op als ook de CEO vervangbaar is. Als ik zelf een stap opzij moet zetten, ben ik daar klaar voor”

Hans Constandt (Ontoforce): “Je bouwt pas een schaalbaar bedrijf op als ook de CEO vervangbaar is. Als ik zelf een stap opzij moet zetten, ben ik daar klaar voor”

Hans Constandt mag dan wel met zijn healthtech scale-up Ontoforce al meermaals in de prijzen zijn gevallen: de ondernemer heeft geen tijd om zich bezig te houden met egokwesties. In de nieuwste Techmag aflevering vertelt hij dat hij daarvoor veel te zelfkritisch is, en geeft hij zichzelf bloot. “Als je succes wil boeken, moet je jezelf voortdurend in vraag durven stellen”, klinkt het.

Succesvolle scale-up achter de schermen

Ontoforce, wel vaker de ‘Google van de farma’ genoemd, heeft de wind in de zeilen. Het healthtech bedrijf kent een razendsnelle groei in onder andere Europa en de Verenigde staten, en sleepte vorig jaar nog de titel van ‘Scale-up van het Jaar’ in de wacht. “Vorige maand hebben we nog 3 miljoen aan converteerbare leningen bijgetankt”, geeft co-founder en CEO Hans Constandt prijs. “We hebben dat niet aan de grote klok gehangen, aangezien we veel te druk bezig zijn met het bedrijf te laten groeien.”

Vorige maand tankte Ontoforce nog 3 miljoen aan converteerbare leningen bij, maar we hebben dat niet aan de grote klok gehangen

In elk geval heeft Ontoforce al een lange weg afgelegd, en Constandt is er best trots op. “Pas op, ik ben mezelf vaak tegengekomen, net als enkele anderen die vandaag niet meer actief zijn in het bedrijf”, nuanceert hij. “Want naarmate we uitgroeiden tot een scale-up en we intussen ook hadden gepivoteerd, beseften mensen van het eerste uur dat ze niet langer gelukkig waren in het bedrijf. Onze wegen zijn toen gescheiden, een zeer moeilijke beslissing. Op zo’n moment moet je als ondernemer in de spiegel durven kijken. En ondanks het feit dat sommige mensen zich op een bepaald ogenblik niet meer goed voelen in het bedrijf, moet je rationeel handelen.”

Zelf heb ik ook even geworsteld met mijn rol in Ontoforce. Zo moest ik vaker dingen doen die ik niet altijd graag deed. Maar toen ik zag dat ik daardoor het bedrijf hielp met groeien, haalde ik daar ontzettend veel voldoening uit.”

Een stap opzij zetten

Als ondernemer geeft Constandt soms raad aan start-ups. Dat gaat dan over goede afspraken maken en bepaalde doelen objectieven vooropstellen. Maar wat is zijn echte advies over het uitbouwen van een schaalbaar bedrijf? “Stel jezelf continu in vraag, en besef dat je pas een schaalbaar bedrijf kunt opbouwen als je zelf ook vervangbaar bent. Dat is deel van het groeien naar succes.”

En ja, ook als dat betekent dat ik zelf ooit afstand moet doen van mijn rol als CEO. Dat moment kan er misschien wel sneller zijn dan je denkt, want momenteel zijn we op zoek naar een CEO, COO of CXO voor het managementteam. Eenmaal we die gevonden hebben, doe ik met veel plezier een stap opzij ten voordele van de groei van Ontoforce”, aldus Constandt nog.

Benieuwd naar de overige inspirerende lessen van Hans Constandt? Bekijk dan snel de volledige Techmag episode hierboven! Mis verder geen enkele aflevering meer door je hier te abonneren op Techmag.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 82.038 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen luxemagazine uit. Inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers uit de meest uiteenlopende sectoren. Gratis verdeeld op de Belgische markt.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief