(Photo: uber.com)

Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Kunstenaar vereeuwigt onder meer Steve Jobs, Elon Musk en Mark Zuckerberg

Vanaf volgende week dinsdag tot en met 24 mei kan je in New York opvallend witte standbeelden van Steve Jobs, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos en andere wereldberoemde techondernemers bewonderen. De Chileense kunstenaar Sebastian Errazuriz stelt de techleiders voor als mythologische figuren, omdat hij ze verantwoordelijk acht voor de wereld in verandering waarin we de laatste decennia leven.

Het beeld 'The Prophet' laat Apple-icoon Steve Jobs zien in zijn onafscheidelijke coltrui, voorover gebogen over een iPhone. Een niet mis te verstane verwijzing naar Le Penseur, het beroemde beeld van Auguste Rodin. Facebook-topman Mark Zuckerberg wordt dan weer afgebeeld als een buste van een Romeinse keizer, met daarnaast enkele papavers: Facebook als nieuwe opium van het volk.

Moderne technologie is duidelijk de rode draad doorheen deze expositie die Errazuriz ‘The Beginning of the End’ doopte. Dat sommige van de beelden met een 3D-printer zijn gemaakt, is dan ook geen toeval.

Belgen durven amper opslag vragen

In 2018 vroeg meer dan driekwart van de werkende Belgen in voltijdse loondienst geen opslag aan zijn of haar werkgever, en 62,2 % is dat dit jaar ook niet van plan. Uit een enquête van de vacaturesite Indeed blijkt dat we geen durvers zijn als het op salaris aankomt en er ook niet makkelijk open over communiceren met onze werkgever. Als belangrijkste redenen die werknemers opgeven om geen opslag te vragen, luidt het dat de werkzaamheden gelijk gebleven zijn (31,4 %), dat ze blij zijn met hun huidige salaris (27,4 %), en het feit dat de collega’s ook geen opslag hebben gekregen (21,7 %).

Dat we niet geneigd zijn om opslag te vragen, betekent overigens niet dat we tevreden zijn over ons huidig loon. Amper een kwart van alle ondervraagde werknemers (27,4 %) is in zijn nopjes met wat op het loonbriefje staat, en meer dan de helft van hen (52,4 %) zou overwegen om van job te veranderen als ze ergens anders meer kunnen verdienen.

Amper 13,7 procent van de ondervraagden vroeg het afgelopen jaar opslag. Bovendien polste nog geen kwart of een loonsverhoging tot de mogelijkheden behoorde. Van degenen die er wel om vroegen, slaagde overigens amper een op tien in zijn of haar opzet. Die loonsverhoging was dan ook nog eens miniem: in 40% van de gevallen ging het over 1 tot 3 procent opslag.

‘Databuzz’ moet Brusselse jongeren meer datawijsheid bijbrengen

De VUB, onderzoekshub imec en de Nederlandstalige scholen van Brussel slaan de handen in elkaar voor de ‘Databuzz’: een elektrische bus vol snufjes waarin ze tieners leren omgaan het internet, en vooral de data en gegevens die ze daar achter laten.

Dat gebeurt niet met een belerend vingertje, wél met raadsels en games. Aan de hand daarvan moeten de jongeren leren hoe ze hun persoonlijke gegevens het best beschermen online. Zo wordt er getoond hoe privégegevens die je achteloos op social media deelt, al snel niet meer privé blijven. De bedoeling van het project is om jongeren meer datageletterdheid bij te brengen.

(Foto: Pieter Ballon / Facebook)

Zusterbedrijf Google mag nu ook in de VS pakjes per drone leveren

Wing, een start-up die onder de vleugels van Google-moederbedrijf Alphabet opereert, heeft in de Verenigde Staten van de Federal Aviation Administration (FAA) de nodige vergunning gekregen om pakketjes te kunnen bezorgen met autonome drones. Het bedrijf laat weten hier binnen een paar maanden mee te zullen starten. Meer bepaald mt kleine consumentengoederen en in twee afgelegen gebieden in de staat Virginia, aangezien bestaande regels zoals een verbod om met drones over menigten en stedelijke gebieden te vliegen van kracht blijven.

Eerder deze maand kreeg Wing, dat nu als een vliegmaatschappij wordt erkend, al van de Australische autoriteiten de toestemming om er pakketjes met drones te bezorgen.

Uber biedt rode deelfietsen nu ook aan in Brussel

In Brussel hebben ze er een nieuw (milieuvriendelijk) alternatief bij om zich in de hoofdstad te verplaatsen: maar liefst 500 knalrode elektrische strooifietsen van Jump kleuren sinds gisteren het straatbeeld van Brussel stad, Sint-GIllis, Elsene, Etterbeek, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek.

Taxideelbedrijf Uber is sinds april 2018 de eigenaar van het Amerikaanse fietsdeelbedrijf, dat in 2008 het levenslicht zag in San Francisco waar het -net als in vel andere Amerikaanse stede- veel succes oogst. Na Berlijn, Lissabon, Madrid en Parijs is Brussel de vijfde Europese stad waar Jump neerstrijkt.

De elektrische deelfietsen mogen om het even waar worden achtergelaten, via de Uber-app kunnen de gebruikers zien waar ze de dichtstbijzijnde fiets, voorzien van een GPS-sensor, kunnen aantreffen. Via diezelfde app kunnen ze ook een pin-code opvragen om het slot te openen.