Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Slimme gps mag auto’s niet meer langs scholen sturen

Kersvers Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters gaat ontwikkelaars van slimme gps-systemen, zoals het populaire Waze, vragen om tijdens 8u en 10u geen alternatieve routes langs scholen meer voor te stellen. Met een reeks nieuwe maatregelen wil de minister de veiligheid van de meest kwetsbare weggebruikers verhogen. Ook sportclubs zouden maximaal moeten vermeden worden in de routesuggesties, staat in de beleidsnota te lezen.

Daarnaast wil Peeters het logboek van geconnecteerde wagens gebruiken om gevaarlijke punten waar vaak bruusk wordt geremd in kaart te brengen. En alhoewel er leukere dingen zijn dan in de file te staan: van een minuutje of vijf langer onderweg te zijn, gaat niemand dood.

2. Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk met nieuwe pilootfabriek

Robots, sensoren en datagedreven productiesystemen: dé basis bij uitstek voor de vierde industriële revolutie, waar Sirris, het kenniscentrum voor technologische industrie, sterk in gelooft. En dankzij de recente democratisering van technologische vooruitgangen zijn dit niet enkel plannen op papier meer, maar kan men er in de realiteit mee aan de slag.

Om bedrijfsleiders te helpen de laatste drempelvrees te overwinnen, heeft Sirris in Hasselt en Luik nu een pilootfabriek met 40 in-house experts opgestart. Ondernemers kunnen er proefondervindelijk testen hoe ze hun eigen productielijn best klaarstomen voor de toekomst.

De pilootfabriek van Sirris koppelt virtueel de site in Hasselt aan deze in Luik. Net zoals dit de dagelijkse realiteit is van vele maakbedrijven en hun leveranciers. De site in Hasselt bouwde Sirris om tot een digitale productielijn, waarin de onderdelen uit Luik toekomen. In zulke reële industriële omgevingen komen alle mogelijke aspecten aan bod waarmee maakbedrijven in de praktijk te maken zullen krijgen. De site in Luik onderzoekt hoe bedrijven al hun productie- en controledata kunnen verzamelen en opslaan tijdens het hele productieproces met behulp van een digitaal productpaspoort.

Onze nieuwe ‘4.0 pilootfabriek’ is de ideale leerschool voor productiebedrijven in België”, vertelt Walter Auwers, Business Unit Manager Advanced Manufacturing bij Sirris. “Onze ervaren specialisten delen al hun praktijkkennis en inzichten, zowel de successen als de mislukkingen. Zo leren ze ondernemers onder andere hoe ze een mix van verouderde en nieuwe machines aan elkaar kunnen connecteren, maar ook hoe ze bijvoorbeeld hun stockbeheer volledig kunnen digitaliseren.”

3. VAB wil verkeerd geparkeerde deelsteps laten beboeten

Ook in België zijn deelsteps intussen niet meer uit het stadsbeeld weg te denken - en jammer genoeg ook niet van de voetpaden. Mobiliteitsorganisatie VAB vindt dat er in dat opzicht een voorbeeld kan genomen worden aan Parijs, waar studies aantonen dat amper 2% van de geparkeerde deelsteps door voetgangers als hinderlijk worden ervaren.

Daar is uiteraard een goede reden voor: in de Franse hoofdstad is het ten strengste verboden om deelsteps achter te laten op een voetpad. Gebruikers weten dat ze die enkel kwijt kunnen op fietsparkeerplaatsen of parkeerplaatsen voor gemotoriseerde tweewielers en auto’s.

Voor elke verkeerd geparkeerde step mag de aanbieder in kwestie zich aan een boete van 35 euro verwachten, of - erger nog - wordt de tweewieler in beslag genomen. Genoeg reden voor de verhuurders om teams in te zetten die steps op het voetpad weghalen alvorens de Parijse politie ingrijpt.

4. In de VS kan je sinds kort betalen met Facebook Pay

Begin deze week lanceerde Facebook in de Verenigde Staten “Facebook Pay”. Gebruikers kunnen hiermee in eerste instantie al bepaalde betalingen in Facebook en Messenger uitvoeren. Op termijn is de bedoeling dat je er op de verschillende apps (Whatsapp, Facebook, Instagram) producten kan kopen, centen overschrijven naar vrienden of zelfs geld kan storten aan goede doelen. Zo worden de betaalmogelijkheden netjes gestroomlijnd.

Facebook zou echter Facebook niet zijn als ze deze data niet zou verzamelen. Bij elke transactie wordt gebruikersdata bijgehouden rond de betaalmethode, datum en contactinformatie, om je zo nog meer gepersonaliseerde advertenties te kunnen voorschotelen.

5. Jonge Belgische groeibedrijven hebben te weinig aandacht voor hun bestuursorganen

In ‘Rising Star Monitor’, een jaarlijkse steekproef van Vlerick Business School, Deloitte Belgium en PMV om de belangrijkste moeilijkheden voor jonge bedrijven in kaart te brengen, werd dit jaar specifiek aandacht gegeven aan corporate governance. In dat kader zijn er vier belangrijke tendensen te noteren.

Ten eerste beschikt slechts 8% van de ondervraagde jonge Belgische bedrijven over een Raad van Advies, en slechts één op vijf over een Raad van Bestuur. Dit komt volgens Veroniek Collewaert, Professor Ondernemerschap aan Vlerick Business School, vermoedelijk door, onder andere, het feit dat een Raad van Bestuur impliceert dat je deels de controle over je bedrijf afstaat en inmenging van buitenaf toelaat. Toch kunnen beide Raden een niet te onderschatten impact hebben op de bedrijfsprestaties.

Een tweede conclusie is dat de bestuursorganen vrij divers en complementair opgesteld zijn, met onder andere een CEO van een ander bedrijf, een persoon met specifieke sectorervaring en een meer wetenschappelijk profiel. Toch zetelen onafhankelijke bestuurders slechts in één op vijf Raden. Meer dan 1 op 3 Raden van Bestuur lijdt ook aan de zogenaamde ‘CEO-dualiteit’, waarbij de CEO van het bedrijf in kwestie tevens voorzitter van de Raad van Bestuur is.

Een derde, helaas weinig verrassende conclusie, is dat wanneer er een Raad van Bestuur is, er slechts in 16% van de gevallen een vrouw in zetelt. Hiermee scoort België minder goed, in vergelijking met de VS (37%), of het VK (47%) waar vrouwen beter vertegenwoordigd zijn.

Het vierde inzicht uit ‘Rising Star Monitor’ is wel meteen een positieve afsluiter: wanneer een jong bedrijf over een Raad van Bestuur beschikt, komt deze vaker samen dan strikt aangeraden wordt en blijft men ook tussen de vergaderingen door communiceren. De expertise van de bestuursleden wordt dus wél ten volle benut, wanneer daar mogelijkheid toe is.