Omdat ze mogelijks aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

Eerste dodelijk ongeval met elektrische deelstep in België

Breuken en hersentrauma’s als gevolg van zware valpartijen met elektrische steps zijn helaas dagelijkse kost geworden. Maar het kan nog erger, want nu is er in ons land ook een eerste dodelijk slachtoffer gevallen. Vorige maand vonden toevallige voorbijgangers een 41-jarige man in kritieke toestand langs de kant van de weg, die een dag later bezweek aan zijn verwondingen.

Op de bewakingscamera’s werd duidelijk dat een man op een e-step zwaar ten val gekomen was en met zijn hoofd de stoeprand raakte. Het pijnlijke voorval doet de discussie over de veiligheid van dit vrij nieuwe transportmiddel weer hoog oplaaien. Elektrische steps vallen onder dezelfde wegcode als fietsers, wat het dragen van een valhelm niet verplicht maakt. Toch raden spoedartsen aan om het hoofd steeds goed te beschermen, om zo zware hersentrauma's te voorkomen. “In 40% van de ongevallen met een elektrische step loopt de gebruiker een hoofdletsel op”, klinkt het.

Belgische tech start-up lanceert als eerste ‘gevleugelde’ drone

De Leuvense tech start-up Hummingdrones lanceert als eerste een ‘gevleugelde’ drone. De Firefly, zoals de drone heet, is een kleine bio-geïnspireerde vliegende robot die vliegen door met de vleugels te fladderen, in plaats van propellers te gebruiken zoals andere drones.

Frederik Leys, CEO van Hummingdrones, begon 9 jaar geleden met de ontwikkeling van deze bio-geïnspireerde drone als onderdeel van zijn thesis aan de Universiteit van Leuven. “Ik had nooit gedacht dat dit mijn baan en een succesvol bedrijf zou worden, maar ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen”, vertelt hij daarover.

De Robo Firefly is geïnspireerd door de vlucht van insecten en het zal de eerste robot op de markt zijn die vliegt door de hoogfrequente fladderende vleugelbeweging van insecten na te bootsen. Het heet de 'Firefly' naar de stroboscoop die is ingebouwd om de betoverende vleugelbeweging in realtime slow motion te visualiseren.

Door gebruik te maken van fladderende vleugels in plaats van propellers, kan de Firefly andere vliegbewegingen uitvoeren en dat zonder veel lawaai, in tegenstelling tot de klassieke drone. Er valt enkel een zoemend geluid te horen. De Firefly wordt binnenkort gelanceerd op het crowdfundingplatform Indiegogo.

Werkgevers in private sector leggen te weinig nadruk op emotionele intelligentie

Uit onderzoek van rekruteringsbureau Robert Half blijkt dat ruim de helft (56%) van de werkgevers in de privésector tijdens aanwervingsrondes te weinig nadruk legt op emotionele intelligentie (EQ). Toch geeft meer dan de helft van de bevraagde managers EQ minstens even belangrijk te vinden dan het IQ van hun personeel. Werknemers met een hoge emotionele intelligentie hebben een hogere capaciteit om hun eigen emoties, en bijgevolg ook die van collega’s en klanten, in te schatten.

Volgens een studie van het Wereld Economisch Forum biedt emotionele intelligentie voordelen zoals beter in team werken (37%), beter leiderschap (45%) en betere werksfeer (46%). Allemaal zaken die een positieve impact hebben op het bedrijf en zijn werknemers.

“Werknemers met een hogere emotionele intelligentie zijn betere teamplayers en betere leiders: het is dus ongetwijfeld belangrijk dat bedrijven inzetten op EQ bij het aanwerven van nieuwe werknemers”, duidt Iris Houtaar, Sales Associate Director bij Robert Half. “Door groeiende, steeds meer diverse en meer zelfsturende teams stijgt het belang van emotionele intelligentie met de dag. Ook slagen werknemers met een hogere EQ er beter in om taken uit te voeren onder druk, betere beslissingen te maken en zijn ze tactvoller en diplomatischer. Werkgevers hebben er dus alle baat bij om te rekruteren op basis van persoonlijkheid en potentieel. Het is eenvoudiger om een nieuwe werknemer nadien technische skills bij te brengen, dan om een meer ervaren kandidaat sociale vaardigheden te leren.”

Het is eenvoudiger om een nieuwe werknemer nadien technische skills bij te brengen, dan om een meer ervaren kandidaat sociale vaardigheden te leren

Ruim de helft (56%) van de bevraagde managers met aanwervingscapaciteit vindt EQ minstens even belangrijk als IQ. Het merendeel peilt dus ook naar de emotionele intelligentie van kandidaten tijdens aanwervingen. Ze meten EQ aan de hand van verschillende testen: 73% peilt naar het gedrag van kandidaten door middel van interviewvragen, 41% contacteert referenties van de kandidaat, en 32% hanteert persoonlijkheidstesten. Slechts 6% peilt helemaal niet naar emotionele intelligentie.

Gent krijgt sleutelrol in elektrische ambities Volvo

De Zweedse autobouwer Volvo heeft grootste plannen: tegen 2025 moet de helft van hun verkochte auto's elektrische rijden. En daarin zal de fabriek in Gent een belangrijke rol spelen. De batterijen voor elektrische wagens zullen geassembleerd worden op de site in Gent. Op dit moment is de batterijassemblagelijn in aanbouw.

De eerste volledig elektrische Volvo die in Gent geconstrueerd zal worden, is de XC40, een compacte SUV. Van datzelfde model worden er vandaag al plug-in hybride versies gemaakt in Gent. Concreet wil Volvo tegen 2025 minstens 500.000 elektrische auto’s verkopen.

Belgisch burgerplatform CitizenLab haalt 2,1 miljoen op

Om de internationale uitrol van haar burgerparticipatieplatform te versnellen, haalt start-up CitizenLab 2,1 miljoen euro op. Met het vers kapitaal wil het haar platform verder ontwikkelen om digitale democratie vorm te geven in nieuwe Europese markten, zoals Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het gaat hard voor CitizenLab in de overheidsmarkt. Sinds de oprichting eind 2015 haalde het al meer dan 100 steden en gemeenten binnen als klant en lieten al meer dan 50.000 burgers via het online inspraakplatform hun stem horen. Vandaag komen het merendeel van CitizenLabs klanten uit België, maar ook in onder andere Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Chili is het Brusselse bedrijf actief. Tegen eind volgend jaar wil het in maar liefst 300 steden en gemeenten haar platform installeren. Momenteel telt CitizenLab 15 werknemers en heeft het 10 openstaande vacatures.

De drie founders van CitizenLab

De investeringsronde werd geleid door Inventures, een impact-investeringsfonds. Ook Cipal-Schaubroeck, een IT-groep met als ambitie een sleutelrol te spelen in de digitale revolutie van de overheid, investeert in CitizenLab. Daarnaast doen ook het Brusselse investeringsfonds finance.brussels en de bank ING hun duit in het zakje door middel van een lening.

Als sociale ondernemers kijken we niet enkel naar onze financiële groei, maar minstens evenveel naar de maatschappelijke impact

“Als sociale ondernemers kijken we niet enkel naar onze financiële groei, maar minstens evenveel naar de maatschappelijke impact,” zegt Wietse Van Ransbeeck, CEO van CitizenLab. Dit jaar nog wil CitizenLab in iedere gemeente 5% van de bevolking actief laten participeren in het beleid via haar platform. Burgers kunnen er ideeën lanceren, stemmen en discussiëren, budgetten verdelen, of zelf initiatieven starten om zo de politieke agenda mee te bepalen.