Opinie: 5 redenen waarom Kortrijk de beste plek in Vlaanderen wordt voor start-ups

Opinie: 5 redenen waarom Kortrijk de beste plek in Vlaanderen wordt voor start-ups

Gent heeft zichzelf uitgeroepen tot scale-up city, Antwerpen heeft met The Beacon zijn pijlen gericht op smart cities en Brussel is uitgegroeid tot de fintech hoofdstad van België. Na een aantal jaren in stilte te werken aan een voedingsbodem voor een duurzame start-up ecosysteem is Kortrijk er helemaal klaar voor. Er zijn vijf goede redenen waarom Kortrijk de fakkel zal overnemen van de drie grootsteden en goed op weg is om 'the place to be' voor start-ups te worden.

De endogene groeitheorie

Endogene groei gaat uit van het feit dat investeringen in menselijk kapitaal, innovatie en kennis de bodem zijn voor een stevige economische groei. Laat dit dan ook het groeiverhaal zijn van Kortrijk van de laatste honderd jaar. In Kortrijk zijn we sinds jaar en dag verantwoordelijk voor onze eigen groei en dit dankzij mensen, kennis en innovatie. De ideale bestanddelen voor start-ups en hun groei.

De intersectie tussen Creativiteit en Industrie 4.0

40% van de Vlaamse maakindustrie bevindt zich in Zuid West-Vlaanderen. Het is een logisch gevolg dat de interesse en de investeringen in industrie 4.0 belangrijk zijn voor Kortrijk en de bedrijven in en rond deze stad. Nergens is er in Vlaanderen meer toepassingen van industrie4.0 dan in West-Vlaanderen. De vestiging van Flanders Make in Kortrijk Weide is dan ook een bewijs hiervan.

Daarnaast is er een grote aanwezigheid van creatieve maakindustrie aanwezig. Hiervoor is Kortrijk door de UNESCO beloond met een benoeming tot Creative City, naast steden als Berlijn, Bilbao en Budapest. Dit gekoppeld aan Industrie4.0 zorgt er voor dat Kortrijk de ideale voedingsbodem is voor start-ups die met de nodige creativiteit en het gebruik van industrie4.0 producten met een hoge meerwaarde willen produceren.

De Broeltorens in Kortrijk

De bakermat van de Game Industrie in Vlaanderen

Al twaalf jaar voert Howest met zijn opleiding Digital Arts & Entertainment de Vlaamse game industrie aan. Iedereen die actief is binnen de game industrie, is ofwel afkomstig uit deze wereldbefaamde school of heeft één of meerdere alumni in zijn rangen zitten. Niet alleen in Vlaanderen is DAE gekend, maar ook wereldwijd gooien ze hoge ogen, bewijs daarvan is de Rookie award for best Game development school die ze al twee jaar op rij in de wacht hebben gesleept.

Met in totaal 1000 studenten verzekert Howest Vlaanderen van een mooie toekomst als globale speler in de game industrie. Met de opkomende taxshelter voor games en het gebruik van game technologie in diverse toepassingen zoals Virtual Reality en Augmented Reality zien we alleen maar een mooie toekomst tegemoet voor start-ups in de Game Tech.

Work-life balance

Dat West-Vlamingen harde werkers zijn is algemeen geweten, maar dat er ook plaats moet zijn voor een leven naast het werk is in West-Vlaanderen ook belangrijk. West-Vlaanderen is nog één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar je rustig kan wonen, de kinderen met de fiets naar school kan brengen en doorgaan in een filevrije rit naar je werk. Mensen verkiezen meer en meer een betere work-life balance waar het gebrek aan filestress een cruciale rol in speelt. De volgende generatie start-ups zullen dan ook uitkijken naar de volgende generatie medewerkers waar work-life balance een belangrijke rol speelt.

Hangar K

Hangar K, anders dan de andere incubatoren

De opzet van Hangar K is altijd een beetje anders geweest dan de andere. Hangar K is een smeltkroes van disruptieve en constructieve krachten. Enerzijds brengen we binnen Hangar K de start-ups samen met de bedrijven met een internationaal faam en gevestigde reputatie. Maar anderzijds staat de K in Hangar K niet alleen voor Kortrijk, maar ook voor Kennis. Kennisdeling met de kennisinstellingen is zeer belangrijk binnen Hangar K en één van de factoren die innovatie accelereren.

De aanwezigheid van de 4 kennisinstellingen als partner binnen Hangar K bieden de start-ups de mogelijkheid om te genieten van een vat vol kennis. Samen met de ervaring van een Barco en een Unilin in het uitbouwen van internationale organisaties en de acceleratorprogramma’s van KBC Start-it en DAE Studio’s biedt dit aan start-ups een ideaal lanceerplatform om van start te gaan.

Noot van de redactie: opinies vertegenwoordigen niet noodzakelijk de mening van Bloovi. Indien je het niet eens bent met de auteur en zelf een opinie wil schrijven, stuur ons dan een mailtje op redactie@bloovi.be

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 84.631 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen print magazine uit. Met inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief