Vijf op een rij: een blik in het leven van Jonas Deprez

Vijf op een rij: een blik in het leven van Jonas Deprez

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Jonas Deprez, founder en CEO van de Antwerpse start-up Daltix, dat een platform ontwikkelde waarmee online verzamelde retaildata (prijs, promotie en assortiment) worden omgezet in nuttige marktinzichten.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Ik ben een redelijke workaholic dus over het algemeen ontspan ik heel weinig. In de voorbije drie jaar heb ik nog geen echte vakantie genomen. Wat ik wel soms doe, is een dagje bingewatchen op Netflix; dit is een van de weinige manieren die ervoor zorgen dat ik even mijn hoofd kan legen, waarna mijn batterij weer helemaal opgeladen is.”

“Mijn dagen vul ik naast het werk ook met iets gaan drinken met andere ondernemers, ik houd ervan om mee na te denken over hun businessmodellen en allerhande ideeën en ervaringen met elkaar uit te wisselen.”

“Af en toe en toe sleurt mijn vriendin me wel eens mee op een uitstap, wat uiteraard ook altijd deugd doet. En recent hebben we ook een hondenpup in huis gehaald: nooit gedacht dat die mij ook enorm helpt om te rust te komen.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Ik ben niet materialistisch ingesteld, dus geef ik in het algemeen heel weinig uit. Als ik iets nodig heb, zal ik nooit lang twijfelen en koop ik het dan ook gewoon. Ik ben op dat vlak heel ongeduldig en verspil niet graag te veel tijd aan keuzes maken.”

Recent kocht ik samen met mijn vriendin een huis, na 5 minuten de woning te hebben gezien in het donker - met mijn gsm in de hand als zaklamp - was de knoop doorgehakt. De meeste uitgaven gaan nu daar naartoe. Maar ik zie mezelf wel opnieuw sparen om weer te investeren in het ondernemerschap. En een reisje naar Canada zit ook nog in de pipeline!”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

Ik ben te ongeduldig om boeken te kunnen uitlezen. 'Sapiens' en 'The hard things about hard things' zijn daarom nog work in progress. Sapiens van Yuval Noah Harari is eerder om mijn filosofische kant te voeden, terwijl 'The hard things about hard things' als founder een prachtig boek is om te lezen. Er staan heel wat herkenbare zaken in die je tegenkomt in de verschillende groeifasen van je bedrijf, en hoe auteur en tech ondernemer Ben Horowitz ermee is omgegaan tijdens zijn indrukwekkende ondernemersparcours.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Snowflake, een cloud gebaseerde data warehouse start-up. Zij focussen vooral op datasharing en security by design. Wij gebruiken hun technologie binnen Daltix bovenop onze data lake en zijn er heel tevreden van. Ik zie hen enorm groeien en denk dat er nog veel potentieel zit in hun oplossingen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

“Ik ben enorm trots op waar we vandaag staan met Daltix. In amper drie jaar tijd zijn we gegroeid van 2 tot 31 mensen, konden we een aantal mooie namen uit de retailwereld als klant binnehalen en hebben nog een heel uitdagende en interessante rit voor de boeg.

Ik ben echter meer trots op waar ik vandaag als mens in het leven sta, welke persoonlijke groei ik heb kunnen afleggen en op welke mensen ik heb leren kennen gedurende deze journey. Ik heb mijn eigen grenzen ook (moeten) leren kennen; waardoor ik tegenwoordig toch iets wijzer in het leven sta dan drie jaar terug. Ik ben pas 28, dus hoop ik de komende jaren ook op persoonlijk vlak te kunnen blijven groeien en dat ik nieuwe interessante mensen kan blijven ontmoeten.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 82.049 abonnees
Bloovi Magazine

Bloovi brengt 2x per jaar een eigen luxemagazine uit. Inspirerende verhalen van spraakmakende ondernemers uit de meest uiteenlopende sectoren. Gratis verdeeld op de Belgische markt.

>> vraag hier je gratis exemplaar aan

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief