Vijf op een rij: een blik in het leven van Pieterjan Bouten

Vijf op een rij: een blik in het leven van Pieterjan Bouten

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Pieterjan Bouten, co-founder en CEO van de Gentse scale-up Showpad.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan makkelijk ontspannen?

Sport, liefst in combinatie met vrienden. Vorig jaar heb ik me aan mijn eerste halve triathlon gewaagd en het is me goed bevallen. Ik sport bijna dagelijks. In maart deed ik mee aan de Cape Epic in Zuid-Afrika, een van de zwaarste mountainbikewedstrijden ter wereld. Gespreid over acht dagen moet je 16.000 hoogtemeters overwinnen en bijna 700 kilometer afleggen over zwaar terrein en onder een loden zon. Het is een officiële UCI-wedstrijd en verschillende (ex-)profrenners zoals Oscar Freire en Alejandro Petacchi deden mee. Een unieke ervaring. En uiteraard ben ik ongelofelijk trots dat ik de finish gehaald heb.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Sportmateriaal en reizen. Onlangs heb ik een nieuwe mountainbike gekocht en die was niet goedkoop, maar ik krijg er veel plezier van terug. Ik heb een redelijk druk bestaan. Als ik er tussenuit ga, dan wil ik graag unieke ervaringen beleven, liefst met mijn gezin en/of vrienden, en dan mag het ook iets meer kosten.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Afgelopen maand heb ik Sapiens van Yval Noah Harari gelezen. Het boek is heel vlot geschreven en maakt een vlijmscherpe analyse van de impact van de mens op deze planeet en de denkbeeldige orde die we geschept hebben. Het verschaft je verschillende nieuwe inzichten over de evolutie van de mensheid in al haar facetten. Echt een aanrader.”

Wie tip jij als meest beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Samen met Louis (Jonckheere, de andere Showpad-founder; nvdr) heb ik in een tiental start-ups geïnvesteerd, zowel in België als in het buitenland. Het ene bedrijf staat al wat verder dan het andere, maar ze zijn allemaal zeer beloftevol. Dus het is niet makkelijk kiezen. Onlangs ben ik ook in Hello Customer gestapt. Founder Leslie Cottenjé is een toponderneemster en bezig aan een heel mooi parcours. We zullen zeker nog veel van haar horen.”

Op welke realisatie ben je het meest trots?

Op mijn gezin. Ik ben 5 jaar geleden getrouwd en heb 2 jonge kinderen van 4 en 2 jaar. Papa worden heeft een betere CEO van mij gemaakt. Het heeft me geholpen om de zaken veel meer in perspectief te plaatsen en doen beseffen wat de echte prioriteiten zijn in het leven.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 83.226 abonnees
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief