Vijf op een rij: een blik in het leven van Sihame El Kaouakibi

Vijf op een rij: een blik in het leven van Sihame El Kaouakibi

(Photo by Jonathan Ramael)

Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: sociaal onderneemster Sihame El Kaouakibi, door Knack verkozen tot één van de tien invloedrijkste allochtone Belgen, en sinds kort ook VLD-politica.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan makkelijk ontspannen?

We need to do a better job of putting ourselves higher on our own 'to do' list. Deze quote van Michelle Obama is voor velen onder ons eentje om geregeld bij stil te staan of gewoon eigen te maken.”

“Voor mij is twee keer per week naar de bokstraining gaan mijn moment. Vanaf het moment dat er een training wegvalt, voel ik dit meteen. Mijn lichaam en geest hebben nood aan deze ultieme vorm van zowel ontspanning als inspanning.”

“Uiteraard doe ik mijn werk heel graag en geloof ik voor mezelf niet in een expliciete scheiding tussen werk en privé, maar ik werk meer naar een gezonde integratie van beiden.”

Naar jongeren hun werk kijken, en mezelf voldoende tijd gunnen om naar al hun vragen en ideeën te luisteren blijft een heel belangrijke energiebron. Familie en de huisdieren zijn me kostbaar en krijgen als eerste tijd, wanneer die er is.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Tot mijn 19de was ik nog nooit uit eten gegaan. Toen ik begon met mijn ondernemingen, werd dat deel van mijn werk, maar ik heb die combinatie altijd wat vreemd gevonden. Zo’n ‘lunchmeeting’, ik kan daar niet van genieten. Daarom vermijd ik dat zoveel mogelijk en kies ik ervoor om daar vrijdagavond echt tijd voor te maken.”

“Ook mode, van lokale en/of onafhankelijke ontwerpers, daar geef ik met plezier wat meer geld aan uit.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“'Het merk België 'van Jan Callebaut en Wouter Verschelden. Daarin leggen beide auteurs zeer eenvoudig uit wat velen onder ons denken en/of voelen. Het geeft je de inzichten om toch concreet aan de slag te gaan, wanneer het aankomt op onze identiteit en hoe dit anders uit te dragen.”

Wie tip jij als meest beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

Too Good To Go, een project met bijhorende app die voedselverspilling tegengaan. Wat een fantastisch Europees initiatief, dat vorig jaar ook in België werd gelanceerd.”

“Genieten van overheerlijk eten terwijl je de lokale handelaar steunt. De handelaar vermindert actief zijn verspilling en krijgt tegelijk nieuwe klanten over de vloer. Samen met de lokale handelaar bijdragen tot een betere wereld. Dat klinkt goed, toch?”

Op welke realisatie ben je het meest trots?

De jongeren die als tieners bij 'Let’s Go Urban' begonnen zijn en waar ze vandaag staan in hun leven als jonge mannen en vrouwen. Twintigers. De manier waarop ze in het leven staan, in relatie met anderen, hun sociaal netwerk dat op alle vlakken divers is geworden. Vandaag met diploma’s, jobs en/of ondernemingen. Ze hebben op die manier zo’n mooie impact op hun omgeving. Ik ben enorm trots op hen.”

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief
Connecteer met 83.226 abonnees
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief