Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door starters aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: Véronique Bockstal, bezielster van Female Founders Academy, een acceleratorprogramma dat zich exclusief op vrouwelijke ondernemers richt.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Het probleem is dat ik geen af/aan-knop heb. Die zijn ze bij mij vergeten in te planten. Ik kreeg dezelfde vraag een paar jaar geleden van mijn dokter. Toen ik ‘lezen’ antwoordde, zei hij: ik bedoel ‘iets waar je je hoofd niet voor hoeft te gebruiken. Onkruid wieden was het enige wat ik kon bedenken.”

“Tijdens een assessment scoorde ik ooit het maximum op intellectueel uitgedaagd willen worden. Dat hadden ze nog niet meegemaakt. Werk en vrije tijd zijn voor mij verweven, tot groot ongenoegen van mijn huisgenoten die genieten hoog in het vaandel dragen. Zij roepen me af en toe ter orde.”

Een dagelijkse ochtendwandeling met onze, intussen enige, hond is altijd een moment van even opladen voor de dag. De sportfiets is deze zomer, tot onze grote frustratie want we fietsen graag, niet van stal geweest. Onlangs ontdekte ik de geneugten van Pilates. Een verademing voor wie makkelijk last heeft van de rug, zoals ik. Dat is intussen een wekelijkse afspraak.”

Waaraan geef je graag geld uit?

“Ik ben geen big spender. Ik geef makkelijker geld uit voor anderen dan voor mezelf. Voor mijn dochter bijvoorbeeld die de fashionista-microbe heeft geërfd van mijn moeder. Die interesse is aan mij voorbij gegaan waardoor mijn dochter me op het vlak van kleding het label ‘klassiek en saai’ heeft opgekleefd.”

“Als ik mezelf wil plezieren, kan ik wel wat geld uitgeven aan tassen en schrijfgerief zoals mooie pennen en potloden maar ook originele notaboekjes. En boeken, business gerelateerd en non-fictie, waar ik nog steeds de papieren versie boven e-books verkies.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Ik ben extreem leergierig. Die microbe kreeg ik wel door van mijn moeder. Op haar 84ste is ze nog steeds mijn persoonlijke paper-based persknipseldienst. Ik lees meestal verschillende boeken tegelijk. Zelden lees ik boeken uit van a tot z maar ga ik na een tijd scannen.

Sapiens van Harari vond ik een frisse kijk bieden op de evolutie van de mens en leidde me tot het besef dat een mens nooit bedoeld is geweest om mens te zijn zoals wij die nu definiëren. Ondanks alle technologie is de mens minder losgekomen van zijn oerverleden dan we graag geloven.”

“Taal bijvoorbeeld was en is nog steeds een medium voor roddelpraat. Die roddelpraat hebben we als sociale dieren nodig in onze interactie en samenwerking. Sociale media hebben hier een megafoon op gezet. Door in te spelen op een universele en eeuwenoude menselijke behoefte is het een toonvoorbeeld van een born global businessmodel. De steile opgang van sociale media, onder andere door het verslavend aspect ervan, toont dat we wat roddelen betreft niet zijn veranderd.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Ik wil voor één keer geen start-up tippen, maar de 14 onderneemsters die deelnemen aan de eerste editie van het UCLL Female Founders Acceleratorprogramma. Zij getuigen van een diversiteit om u tegen te zeggen en van een openheid die ik zelden heb gezien. Geen maskers, geen window dressing, maar een ‘parler vrai’ en eensgezinde vastberadenheid om zich als founder los te maken van hun bedrijf met het oog op meer waarde. Goed beseffende dat ondernemen nooit makkelijk wordt, in welke fase je bedrijf zich ook bevindt. Zij willen in elk geval van zich laten horen.”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Mijn dochter als ik dat een realisatie mag noemen. En dat ik uiteindelijk, na lang twijfelen om redenen die er geen zijn, toch ben ‘gesprongen’ als onderneemster. Mocht ik het opnieuw kunnen doen, zou ik nooit zo lang meer wachten. En zeker niet als je uit een ondernemersnest komt zoals ik.”

De onzekerheid en rollercoaster als ‘first time entrepreneur’ zijn moordend, maar niets geeft professioneel zoveel voldoening en fierheid op jezelf

“Ondernemen zat er bij mij van jongsaf aan in. Als tieners speelden mijn jongste broer en ik handelvertegenwoordiger. We reisden naar elkaars kamer met een aktentas vol strips, boeken, pennen en prullaria. We stuurden elkaar offertes en facturen. Ik verzamelde en analyseerde als adolescent al verhalen van ondernemers. Van niets iets maken, in dit geval een bedrijf, is het moeilijkste wat er is. De onzekerheid en de rollercoaster als ‘first time entrepreneur’ zijn moordend, maar niets geeft professioneel zoveel voldoening en fierheid op jezelf. Ondernemen is een MBA die je nergens kan volgen en, als je zonder extern kapitaal werkt, zelf nog betaalt ook.”