Topondernemers zijn hot in België. Ze schitteren in diverse televisieprogramma's, komen uitgebreid aan het woord in kranten en tijdschriften, en worden door start-up ondernemers aanbeden als waren het rockgoden. Maar vaak laten deze vertrouwde sterren aan het ondernemersfirmament ons niet zo makkelijk toe in hun persoonlijke leefwereld, hebben we geen flauw benul van wat ze in hun vrije tijd doen, wat hun favoriete boek is en aan welke hobby ze graag geld spenderen. Je komt het allemaal te weten in onze nieuwe wekelijkse rubriek ‘vijf op een rij’. Deze week: onderneemster, marketeer, opiniemaakster en columniste Yasmien Naciri.

Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?

“Nauwelijks, om eerlijk te zijn. Ik werk veel te graag en geniet er ook van. Helaas zorgt mijn passie er soms voor dat ik niet besef dat ook ik mijn grenzen heb. Mijn brein, mijn geest kan blijven doorgaan, maar het lichaam kan niet altijd mee.”

“Wat ik wel probeer te doen, is lezen of series bekijken om toch maar mijn verstand op nul te zetten. Lezen is zelfs al moeilijk want ik lees heel graag non-fictie waardoor ik eigenlijk continu bijleer en dingen wil opzoeken, dus vaak voelt dat niet aan als ontspanning. En lopen doe ik ook, maar dan pieker ik onderweg over mijn to do’s, dus daar ben ik ook niet zoveel mee.”

Waaraan geef je graag geld uit?

Aan mensen die het nodig hebben of duurzame projecten die zich inzetten voor mens, dier en planeet. Ik ben verre van rijk, tenminste als je rijkdom in euro’s definieert, maar ik geef het liefst geld uit aan mensen.”

“Ik ben ook helemaal geen shopper of geen materialist en hecht daar dus geen waarde aan. Ik denk dat als ik wil verhuizen naar een ander land, ik met handbagage voldoende heb. En dat zie je aan mij, maar ook aan mijn bezigheden die vooral uit vrijwilligerswerk bestaan.”

Welk recent boek kan je iedereen aanraden? Waarom?

“Er zijn er veel, maar als ik in het thema van mijn antwoorden mag blijven, dan ga ik voor Gigantisme van Geert Noels. Ik heb dit boek ondertussen al zo vaak aangeraden dat ik twijfelde of ik het opnieuw zou vermelden. Straks denken mensen nog dat ik gesponsord word (lacht). Hopelijk is mijn enthousiasme ook meteen een antwoord op de Waarom-vraag.”

Wie tip jij als een beloftevolle start-up waar we de komende jaren nog veel zullen van horen?

“Dat is een moeilijke want het eerste wat in me opkwam, was: oei, in België? Dat zegt denk ik genoeg, of het kan aan mij liggen. Niet omdat ik denk dat ze er niet zijn of het potentieel er niet is, wel omdat het (ondernemers)klimaat hier zo moeilijk is. En het is dan ook moeilijk om dat dan goed in te schatten wie het zal overleven.

De beloftevolle start-ups van nu én de toekomst, zijn zij die niet alleen van winst en groei een doel maken, maar die ook aandacht hebben voor het maatschappelijke

“Ik ga dus geen specifieke start-up vermelden, maar ik wil wel één ding meegeven: de beloftevolle start-ups van nu én de toekomst, zijn zij die niet alleen van winst en groei een doel maken, maar die ook aandacht hebben voor het maatschappelijke. Anno 2019 is het quasi ondenkbaar om dat deel gewoon te negeren en toch zie ik dat nog steeds gebeuren. Ik ben er zeker van dat de start-ups die het meest succes zullen boeken, de start-ups zijn die oog hebben voor mens, dier en planeet. Denk bijvoorbeeld aan start-ups die met innovatieve 'verpakkingen' afkomen, of de emancipatie van de vrouw versterken aan de hand van een app die het beheer van financiën vergemakkelijkt. Of start-ups die een maatschappelijk doel verbinden aan hun verkoopcijfers en bij elk verkocht product, een product schenken aan een ontwikkelingsland.”

Je kan je vragen stellen bij de motivatie van ondernemingen die het op deze manier aanpakken, maar ik vind dit één van de beste evoluties die we ons kunnen wensen. Als de overheid tekortschiet - in veel landen is dat het geval - dan juich ik het toe als ondernemers zelf initiatief nemen. Ondernemen dus…”

Op welke realisatie ben je zelf het meest trots?

Op realisaties die eigenlijk niet zozeer van mij zijn. Ik ben namelijk trots op de ondernemende jongeren die via Fleks hun weg hebben gevonden en nu op verschillende podia performen, het heft in handen nemen en mooie dingen laten zien. Ik ben trots op de leerlingen die ik al in mijn klassen heb gehad en die zich zeer geëngageerd tonen. Ik ben trots op de donateurs en vrijwilligers van Amana die er allemaal voor hebben gezorgd dat we jaarlijks kunnen toekijken hoe we met mijn organisatie dorpsscholen renoveren en waterleidingen leggen.”

Eigenlijk ben ik trots op iedereen die zich inzet voor een mooiere samenleving waarin iedereen wordt betrokken en iedereen deel kan uitmaken van het geheel. Ik ben trots op iedereen die positieve verandering wil en dus vooral bij zichzelf begint. In denken, handelen en woorden.”