Omdat ze misschien aan jouw aandacht zijn ontsnapt, bundelen we in deze wekelijkse rubriek vijf berichten ‘in de marge’ die ons de afgelopen zeven dagen zijn opgevallen. Nieuws dat spontaan een glimlach op je het gezicht tovert of waar - om welke reden ook - je mond van openvalt. En misschien nog veel belangrijker, waarmee je gegarandeerd het gesprek gaande kan houden tijdens een volgend netwerkmoment.

1. Een Netflix party is wel toegestaan in coronatijden

Van een homeparty komt voorlopig niets in huis. Een Netflix party daarentegen? Die is nu in opmars én daar hoef je helemaal geen ‘nee’ tegen te zeggen! Het laat je toe om samen met vrienden en familie je favoriete series te bingewatchen, maar dan vanop een veilige afstand.

Dankzij een handige Chrome-extensie wordt de video die afgespeeld wordt niet alleen gesynchroniseerd, maar verschijnt er ook een chatvenster. Zo lijkt jullie filmavond net echt, hilarische opmerkingen incluis. Hoewel de Netflix Party niet nieuw is en al een tijdje bestaat, zorgt de coronacrisis er wel voor dat er gretiger dan ooit gebruik van gemaakt wordt.


2. Gentse studenten fuifen er op los in virtuele uitgaansbuurt

Geen feestende studenten in de anders zo drukbezochte Overpoort afgelopen week, want ook daar moesten alle cafés de deuren gesloten blijven. De anders zo bruisende uitgaansstraat lag er nog nooit zo verlaten bij. Wie vandaag nog een stapje wil zetten, kan dat gelukkig via de website ‘sunnieday’ waar enkele studenten de Overpoort, met al zijn cafés, minitieus nabouwden.

Er werd in deze virtuele wereld zelfs al een online galabal georganiseerd, met 150 aanwezigen, aangezien studentenkringen zich in coronatijden genoodzaakt zien de real-life versie te annuleren. Dit alles gaat uiteraard gepaard met de obligate cantusliederen, al dan niet een fris pintje achter het scherm en - ja hoor - heel wat geflirt via de videochat.

(Photo: © Sunnieday)

3. Elon Musk denkt aan productie van beademingsapparatuur in Tesla-fabriek

Ook in Amerika is de impact van het coronavirus op de bedrijfswereld enorm. Zo moest techondernemer Elon Musk zijn Tesla-fabriek in Fremont op een lager pitje zetten. Slechts 25% van de werknemers is nog aanwezig en wie kan, werkt van thuis.

Minder ambitieus is Musk er echter niet op geworden, want de kans bestaat dat er naast elektrische wagens binnenkort ook beademingsapparatuur geproduceerd zal worden. Dat zei hij in een tweet, nadat een fan hem om hulp vroeg. “Als er een gebrek is, zullen we beademingsapparatuur produceren. Tesla maakt auto’s met verfijnde luchtbehandelingssystemen, SpaceX maakt ruimtevaartuigen met life support systems”, aldus Elon Musk.


4. Amazon zoekt 100.000 extra werkkrachten

Alhoewel toiletpapier en alles wat eetbaar en drinkbaar is sinds de uitbraak van het coronavirus massaal wordt gehamsterd in de supermarkten, is het ook voor webwinkels alle zeilen bijzetten. Met name in Amerika doen heel wat mensen hun boodschappen online, waardoor e-commerce gigant Amazon maar liefst 100.000 mensen extra tijdelijk wil aannemen.

Amazon Pickup & Returns on South St. in Philadelphia
Photographer: Bryan Angelo | Source: Unsplash

Wereldwijd liggen de horeca, reisindustrie en evenementensector zo goed als stil. Amazon richt zich dus vooral op mensen die normaal werkzaam zijn in deze sectoren, maar momenteel geen job hebben. Bovendien verhoogt Amazon ook tijdelijk het minimumsalaris met 2 dollar, wat in totaal op zo’n 15 dollar per uur neerkomt. De extra werkkrachten zijn welkom tot het normale leven weer op gang komt en ze opnieuw bij hun vaste werkgever aan de slag kunnen.


5. Eén op drie Belgische kmo’s vreest voor toekomst als gevolg van coronacrisis

Belgische kmo’s maken zich ernstig zorgen over de economische gevolgen van het coronavirus. Zo verwacht maar liefst 65% een negatieve impact op zijn omzetcijfers en vreest een derde zelfs voor de toekomst van zijn bedrijf. Dat blijkt uit een recente bevraging van onderzoeksbureau iVOX, in opdracht van Teamleader, bij 250 CEO's en HR-managers.

Toch is het effect van deze crisis niet louter negatief, want nu al trokken heel wat ondernemers belangrijke lessen. 56% geeft aan dat ze hun werknemers in de toekomst meer vrijheid willen geven om van thuis te werken, terwijl 53% ook meer wil inzetten op digitalisering. Ook valt de standvastigheid van de Belgische kmo op. Zo leert 78% uit de crisis dat zij niet enkel op de overheid mogen rekenen. En liefst zeven op de tien bevraagde ondernemers (71%) geven aan dat ze nu merken dat kmo’s en bedrijfsleiders er keer op keer in slagen om crisissen te doorstaan.

Ondernemers die erin slagen zich op korte termijn in te dekken voor de ergste gevolgen, mogen we niet afstraffen door de piste van tijdelijke werkloosheid gesloten te houden

Jeroen De Wit, founding CEO van Teamleader, vraagt dat de Belgische overheden werk maken van een soepelere regeling rond tijdelijke werkloosheid. “Ondernemers die erin slagen zich op korte termijn in te dekken voor de ergste gevolgen, mogen we niet afstraffen door de piste van tijdelijke werkloosheid gesloten te houden. Integendeel, bedrijven die proactief reageren op corona moeten net beloond worden.”